Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Riv og glem i Tyskland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Hvilken fortid skal ha lov til å gjenspeile seg i den berlinske arkitekturen? Mens debatten bølger fram og tilbake, syns hovedtendensen å være: Riv ned alt som lukter av ubehagelige minner.

  • Skal Riksdagen fortsette å hete Riksdag? Eller holdt Hitler så mange taler der før brannen i 1934 at distansen må markeres med nytt navn. «Forbundsdagen i Riksdagen» lyder ett forslag. Forbundskansler Gerhard Schröder advarer mot å være altfor opphengt i fortida. Han vil at det gamle navnet skal beholdes.
  • Men det gjør Schröder bare et par uker etter at han selv foretok et uoverveid mageplask av dimensjoner: «Jeg vil ikke være tvunget til å måtte se på Palast der Republik fra kontorvinduet mitt hver dag. La oss rive det ned og gjenoppbygge det berlinske statsslottet. Og ikke bare som kulisse, men som et funksjonelt bygg,» krevde han.
  • I flere år har lobbyister produsert argumenter mot palasset og for slottet. Men de har til nå snakket om et skall - et slags tomt Disneyland - som vil komme på en milliard eller to. Schröders brannfakkel byr på investeringer så enorme at ingen byråkrat eller privat byggherre med nye batterier i lommekalkulatoren vil våge å kaste seg ut i dem.
  • Stalinisten Walter Ulbricht lot de utbombede restene av Hohenzollern-familiens prøysiske kongeresidens på Unter den Linden sprenge i 1950. Slik slapp han unna minnet om en dekadent styreform, og skaffet samtidig en «oppmarsjeringsplass for folket». Erich Honecker fikk satt opp Palasset i 1976. Det var storstue for DDR og ble mest omtalt som «Onkel Erichs lampebutikk». Ikke vakker, men tidstypisk - så absolutt. Og en torn i øyet på alle vesttyske og mange østtyske politikere. De vil ikke ha dette ultimative monumentet over kommunistiske velmaktsdager i hjertet av den gjenoppstandne hovedstaden.
  • DDRs utenriksdepartement er allerede jevnet med jorda. Lenin ble fjernet fra sin sokkel i 1992. Marx og Engels får lov å stå under TV-tårnet på Alex. Görings Luftfartsministerium ligger like om hjørnet. Men det ville vært for omfattende å sende kolossen til himmels, selv om luftmarsjallen var stornazist. Hitlers førerbunker ble fylt med betong.
  • Så devisen synes å være: Færrest mulig visittkort fra brun og rød fortid. Få det vekk!