Rival Sons hopper fra festival til festival

Fra Notodden til Raumarock og Øya.

I STUDIO: California-bandet Rival Sons spilte inn tre låter for Wimp i Juke Joint Studio før gårsdagens konsert under Notodden Blues Festival. Fra venstre: Dave Beste, Michael Miley, Jay Buchanan og Scott Holiday. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
I STUDIO: California-bandet Rival Sons spilte inn tre låter for Wimp i Juke Joint Studio før gårsdagens konsert under Notodden Blues Festival. Fra venstre: Dave Beste, Michael Miley, Jay Buchanan og Scott Holiday. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / DagbladetVis mer

NOTODDEN (Dagbladet): Det amerikanske bandet spilte på Notodden Blues Festival seint i går, før de i dag reiser videre til Raumarock på Åndalsnes. Onsdag står de på scenen foran hipsterne på Øyafestivalen i Oslo, som de har hørt mye pent om.

- Jeg ser ingen grunn til å diskriminere noen. Vi spiller for dem som vil ha oss, sier vokalist Jay Buchanan til Dagbladet.

Bandet avsluttet åpningskvelden i Hovigs hangar med en konsert som var en forrykende miks av bluesrock, soul og rock, full av energi, men også med rom for ballader - med «Good Things» fra årets glimrende album «Great Western Valkyrie» som et høydepunkt.

Først på Blå Norge har en tendens til å legge sin elsk på enkelte band. Og — de elsker oss for det. California-bandet Rival Sons spilte for et utsolgt Blå i Oslo i 2011, og fulgte opp på et utsolgt Parkteatret noen måneder seinere.

Nå står de høyt på plakaten på festivaler over hele verden. Men Buchanan kan ikke svare på hvorfor gruppa er så populær i Norge.

- Nei, jeg har ikke peiling. Vi er bare glade for at vi har et publikum her som bare blir større og større. Vi elsker Norge.

Wimp-innspilling Bandet er kjent for å være hardtarbeidende, og de startet gårsdagen med å spille inn tre låter akustisk - på gammeldags tape - i analoge Juke Joint Studio i Notoddens nye Bok & Blueshus.

Planen er å legge ut låtene på strømmetjenesten Wimp førstkommende onsdag, samme dag som bandet spiller på Øyafestivalen.

Seansen er et samarbeid mellom Wimp, festivalen og studioet.

Tilgjengelig - Men hva tenker dere om at fysisk musikk er på vei ut?

- Strømming har sine åpenbare fordeler. Det er en tilgjengelighet der som jeg liker. Det digitale formatet er ikke like hyggelig for øret, men for meg som reiser så mye er det fantastisk at jeg kan ta med meg hele platesamlinga på min Iphone. Hjemme foretrekker jeg å sette på en LP, men det er meningsløst å argumentere for og imot strømming. Det skjer, og du kan ikke stoppe det, sier Buchanan.

Led Zeppelin Platene gis ut på death metal-selskapet (!) Earache Records, men Rival Sons blir kalt et retrorockband - og blir ofte sammenliknet med Led Zeppelin. Det er de ganske lei av.

- Jeg mener det er bare tull. Men selvfølgelig er vi influert av Led Zeppelin, akkurat som vi er influert av Rolling Stones og Animals og andre band. Men jeg tar det som en kompliment, Led Zeppelin er et av verdens beste band. Det er en stor kompliment, sier Buchanan.
- Noen sier vi spiller classic rock. Klassisk rock har allerede vært, du trenger tiår på å bli klassisk.

- Og retromerkelappen?

- Vi  spiller rock'n'roll, verken mer eller mindre.

PÅ NOTODDEN: Rival Sons utenfor det nye Bok & Blueshuset på Notodden. I kveld spiller de i Åndalsnes. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
PÅ NOTODDEN: Rival Sons utenfor det nye Bok & Blueshuset på Notodden. I kveld spiller de i Åndalsnes. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer