Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

River av seg bluesen

NOTODDEN (Dagbladet): Blues er fortsatt en guttegreie, men jentene kommer - bare de får noen år på seg. Norske Kristin Berglund (44) og amerikanske Deborah Coleman (41) satser nå for fullt med nye plater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var få kvinnelige artister på årets bluesfestival. De klarte til gjengjeld å gjøre seg bemerket: en aggressiv og elektrisk Deborah og en mer akustisk orientert Kristin.

Fikk barn

- Blues er mannsdominert, men vi er noen få som tvinger oss fram. Og bare vent, om 10- 15 år vil det være mange av oss, spår Deborah.

- Jenter er opptatt av andre ting enn å sitte på rommet og spille gitar. Det koster så mange timer i ensomhet. De har ikke pågangsmotet som trengs, mener Kristin.

Det er nesten bare hudfargen som skiller de to musikerne. De spilte begge i band fra de var unge, de er gitarister og låtskrivere, de høster inspirasjon fra de samme kildene og de har latt karrieren spille andrefiolin i mange år.

Kristin Berglund (44) startet som visesanger på ungdomsskolen hjemme i Asker, ble oppdaget, var på tv, fikk platetilbud og var i studio, men var ikke fornøyd med resultatet. Først i 1976 kom debuten, og fire år etter dro hun til USA for å spille inn «Long Distance Love» med kjente amerikanske musikere. På 80-tallet spilte hun i Two For The Blues og Hartvig & The Heartbreakers, men neste gang hun skulle gi ut plate ville hun ha egne låter og full kontroll.

- Det tok 18 år til jeg fikk lyst igjen.

I mellomtida har hun turnert for Rikskonsertene og studert juss - og fått datteren Vilde (8). Men barn har ikke vært noen hindring.

- Hun har bare inspirert meg og gjort meg mer strukturert, sier hun.

Alenemor

Alenemor Deborah hadde ikke noe valg. Men for fire år siden tok hun opp igjen karrieren, og snart kommer plate nummer to.

- Datteren min er 17 og har sitt eget liv nå, sier Deborah, som har spilt gitar siden hun var åtte.

FÅ, MEN GODE: Kristin Berglund og Deborah Coleman var to av svært få kvinnelige artister under årets bluesfestival på Notodden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!