FORANDRER KONTRAKTEN: Etter kritikk fra pressefotografer har Taylor Swift endret kontrakten som gjelder for de som tar bilder på konsertene hennes. Foto: Harris / Capital Pictures / NTB Scanpix
FORANDRER KONTRAKTEN: Etter kritikk fra pressefotografer har Taylor Swift endret kontrakten som gjelder for de som tar bilder på konsertene hennes. Foto: Harris / Capital Pictures / NTB ScanpixVis mer

River i stykker den gamle fotokontrakten

Taylor Swift har adlydt konsertfotografenes ønske.

(Dagbladet): - Fotografer ber ikke om å få musikken din gratis. Vær så snill, ikke be oss om å gi deg gratis bilder. Vi trenger også noe å leve av, skrev fotograf Jason Sheldon i et åpent brev til den amerikanske popstjerna forrige uke.

Grunnen var at Swift selv hadde kritisert Apple for å ikke betale artistene under Apple Musics tre-måneders prøveperiode, noe hun fikk snudd på.

Swift har nemlig, som mange andre artister, tatt seg i bruk av en fotokontrakt som forbyr Sheldon - og andre fotografer som har signert kontrakten - å bruke bildene igjen noensinne. 

Tidligere har blant annet Dagbladet, VG og Aftenposten valgt å boikotte en Janet Jackson-konsert, grunnet nettopp en lignende fotokontrakt. 

Nå har Swift imidlertid bestemt seg for å gi tilbake til fotografene.

Endrer kontrakten USAs nasjonale pressefotograf-forbund, NPPA (National Press Photograhpers Association), skriver i en pressemelding på sin hjemmeside at de har kommet til enighet med representanter for Swift.

- Frøken Swift burde hylles for å stå fram som et godt eksempel, ikke bare for musikernes rettigheter, men også for for fotografene og organisasjonene som dekker konsertene hennes, sier rådgiver i NPPA, Mickey Osterreicher.

Han forteller samtidig at endringene får støtten fra 14 mediegrupper, inkludert Associated Press.

Dermed endres fotokontrakten Swift tidligere har brukt, som et resultat av Sheldons åpne brev.

- Arbeid gjenstår - Det er en begynnelse, sier Sheldon selv til BBC.

Han har notert seg at kontrakten har blitt forbedret, men mener at det fremdeles er arbeid som gjenstår.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Det er mange verre kontrakter enn Swift sin. Men det er godt å vite at hennes representanter er åpne for forandring, sier han.