River i stykker den gamle fotokontrakten

Taylor Swift har adlydt konsertfotografenes ønske.

FORANDRER KONTRAKTEN: Etter kritikk fra pressefotografer har Taylor Swift endret kontrakten som gjelder for de som tar bilder på konsertene hennes. Foto: Harris / Capital Pictures / NTB Scanpix
FORANDRER KONTRAKTEN: Etter kritikk fra pressefotografer har Taylor Swift endret kontrakten som gjelder for de som tar bilder på konsertene hennes. Foto: Harris / Capital Pictures / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Fotografer ber ikke om å få musikken din gratis. Vær så snill, ikke be oss om å gi deg gratis bilder. Vi trenger også noe å leve av, skrev fotograf Jason Sheldon i et åpent brev til den amerikanske popstjerna forrige uke.

Grunnen var at Swift selv hadde kritisert Apple for å ikke betale artistene under Apple Musics tre-måneders prøveperiode, noe hun fikk snudd på.

Swift har nemlig, som mange andre artister, tatt seg i bruk av en fotokontrakt som forbyr Sheldon - og andre fotografer som har signert kontrakten - å bruke bildene igjen noensinne. 

Tidligere har blant annet Dagbladet, VG og Aftenposten valgt å boikotte en Janet Jackson-konsert, grunnet nettopp en lignende fotokontrakt. 

Nå har Swift imidlertid bestemt seg for å gi tilbake til fotografene.

Endrer kontrakten USAs nasjonale pressefotograf-forbund, NPPA (National Press Photograhpers Association), skriver i en pressemelding på sin hjemmeside at de har kommet til enighet med representanter for Swift.

- Frøken Swift burde hylles for å stå fram som et godt eksempel, ikke bare for musikernes rettigheter, men også for for fotografene og organisasjonene som dekker konsertene hennes, sier rådgiver i NPPA, Mickey Osterreicher.

Han forteller samtidig at endringene får støtten fra 14 mediegrupper, inkludert Associated Press.

Dermed endres fotokontrakten Swift tidligere har brukt, som et resultat av Sheldons åpne brev.

- Arbeid gjenstår - Det er en begynnelse, sier Sheldon selv til BBC.

Han har notert seg at kontrakten har blitt forbedret, men mener at det fremdeles er arbeid som gjenstår.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Det er mange verre kontrakter enn Swift sin. Men det er godt å vite at hennes representanter er åpne for forandring, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer