Riverton-prisen til Tom Egeland

Kårer «Lucifers evangelium» som fjorårets beste norske kriminalroman.

||| (Dagbladet): - Dette er en stor ære, og prisen betyr mye for meg. Det er en annerkjennelse av forfatterskapet mitt, forteller Tom Egeland, vinner av Riverton-prisen 2009. Han får prisen «Den gyldne revolver» for «Lucifers evangelium».

Juryen hedrer Egelands evne til å utforske krim-sjangeren i sin begrunnelse for valg av vinner.

TAKKET: Tom Egeland takket ydmykt for prisen og er glad for å havne i det celebre selskapet. Foto: Øistein Norum Monsen.
TAKKET: Tom Egeland takket ydmykt for prisen og er glad for å havne i det celebre selskapet. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

- Han debuterte i 1988. Med et grøss. Etter det har han utforsket flere, ja de fleste avskygninger av genren, og i dag leverer han spenningsromaner som helt klart overgår de bestselgende aktørene der ute i den store verden, sier juryleder Agnes Moxnes.

«Styrken til Tom Egeland ligger i fortellerevnen hans, hvordan han fikser og ordner og gjør interessante opplysninger om til sitrende spenning,» skriver Dagbladets anmelder Kurt Hanssen i sin anmeldelse av «Lucifers evangelium». Boka blir beskrevet som en «fantasifull spenningsroman av høy klasse».

JURY-MEDLEM: Advokat Cato Schøtz skrøt av Egelands litterære arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen.,
JURY-MEDLEM: Advokat Cato Schøtz skrøt av Egelands litterære arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen., Vis mer

Boka er hans åttende roman på drøyt 20 år.

«Som leser har det vært spennende å følge utviklingen hans fra den spede begynnelsen med «Stien mot fortiden» i 1988. Han har sjelden skuffet — unntaket må være den forholdsvis A4-aktige handlingen i «Ulvenatten» — og gjør det definitivt ikke denne gangen,» skriver Hanssen.
Rivertonprisen deles ut til forfatteren av årets beste norske kriminal- eller spenningsroman. Prisen består av en gylden revolver, og ble første gang delt ut i 1972, skriver NTB. Da gikk prisen til Sigrun Krokvik for «Bortreist på ubestemt tid». I fjor fikk Vidar Sundstøl prisen for «Drømmenes land», den første boka i trilogien om den norskættede politimannen Lance Hansen. Rivertonprisen deles ut av Rivertonklubben, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.

RIVERTON-PRISEN: Tom Egeland er tildelt Riverton-prisen for fjorårets beste norske kriminalroman. Her poserer han med «Lucifers evangelium», som han får prisen for.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RIVERTON-PRISEN: Tom Egeland er tildelt Riverton-prisen for fjorårets beste norske kriminalroman. Her poserer han med «Lucifers evangelium», som han får prisen for. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer