Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krimlitteratur

Rivertonklubbens ærespris går til Tor Edvin Dahl

Fikk sin andre Rivertonpris.

RIVERTON x 2: Forfatter Tor Edvin Dahl med Rivertonklubbens ærespris, Den gyldne revolver. Det er hans andre Rivertonpris. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RIVERTON x 2: Forfatter Tor Edvin Dahl med Rivertonklubbens ærespris, Den gyldne revolver. Det er hans andre Rivertonpris. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tor Edvin Dahl (74) er hedret med Rivertonklubbens ærespris for sin mangeårige innsats for norsk kriminallitteratur.

Rivertonklubben ærespris henger høyt. Den deles ikke ut hvert år, og er tidligere bare delt ut sju ganger siden 1973.

- En pioner

- Årets vinner av Rivertonklubbens ærespris hedres for sin mangeårige innsats for norsk krim og ikke minst pionerinnsatsen fra en tid da nesten ingen - tro det eller ei - skrev krim i Norge.

Det sa Rivertonklubbens president Tom Egeland da han delte ut prisen under krimfestivalen i Oslo torsdag.

Dahl var en av initiativtakerne til Rivertonklubben, som har som mål å fremme god kriminallitteratur. Tor Edvin Dahl er en svært produktiv forfatter.

Prisbelønt forfatter

- Han har skrevet opp mot 120 romaner, barne- og ungdomsbøker og sikkert like mange lærebøker, dramaer og musikkverker, avisføljetonger og hørespill. Han har også redigert flere samlinger av krimnoveller.

- Han har mottatt priser for sitt forfatterskap – blant annet historiens andre Rivertonpris, sa Tom Egeland i sin pristale.

Dahl fikk Rivertonprisen i 1973 for romanen «Etterforskning pågår», som han skrev under psevdonymet David Torjussen, et pseudonym han har brukt for flere av sine krimbøker.

Legitimerte krimsjangeren

Tor Edvin Dahl debuterte i 1968 med novellesamlingen «En sommer tung av regn», og romandebuterte med «Den andre» i 1972.

Egeland pekte på at Dahl også var en pioner ved å fremstå som skjønnlitterær forfatter som også skrev krim, og bidro dermed til legitimering av sjangeren.

Oslo 20180308.
Forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i Aschehoug sammen med Rivertonklubbens president Tom Egeland under utdelingen av Rivertonprisens ærespris. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20180308. Forlagsdirektør Kari Spjeldnæs i Aschehoug sammen med Rivertonklubbens president Tom Egeland under utdelingen av Rivertonprisens ærespris. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Tor Edvin Dahl var også fra starten i 1968 konsulent for Gyldendals Svarte Serie, og skrev også om krimlitteratur på 1960-tallet.

Seriøs oppmerksomhet

- Han skrev om krimlitteratur da krimmen var langt fra stueren, og var blant de første til å gi sjangeren seriøs oppmerksomhet og analyse, sa Egeland.

Dahl skrev også den første mer omfattende fremstillingen av kriminalsjangeren på norsk, Den store kriminalboka i 1982.

Første vinner av Rivertonklubbens ærespris var André Bjerke, som ble æret i 1973. Sist prisen ble delt ut - i 2016 - gikk den til Jo Nesbø. Prisen er en gylden revolver.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!