Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk krim

Rivertonprisen til Aslak Nore

Aslak Nore skal feire Rivertonprisen for «Ulvefellen» med champagne og Jo Nesbø.

VINNER: Aslak Nore får årets Rivertonpris. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VINNER: Aslak Nore får årets Rivertonpris. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har visst det en stund nå, men det var en spesiell følelse da jeg fikk meldingen på en kafé i Frankrike, sier Aslak Nore.

- Det har ikke bare vært hyllester og ros i min tid i offentligheten, sier han.

Som da Rekdal scorte

Forfatteren og samfunnsdebattanten får Rivertonklubbens pris, «Den gylne revolver», for boka «Ulvefellen» (Aschehoug). Spionromanen har andre verdenskrig som bakteppe, og handler om nordmannen Henry Storm, som kjemper på tyskernes side på Østfronten i begynnelsen av krigen.

Nore har vært med på å vinne flere Bragepriser som redaktør i Gyldendal. Det var en type glede han sammenligner med da Kjetil Rekdal scorte på straffe mot Brasil under fotball-VM i 1998. Denne seieren føles det annerledes.

- Dette føles mer som lettelse. Nå har jeg landa på beina, sier Nore.

​Et kunststykke

Dagbladets anmelder ga «Ulvefellen» en femmer, og skrev at «romanen er både spennende og informativ. Å balansere disse to elementene i en roman av denne typen, er et kunststykke».

Selv mener Nore at tvil er et viktig tema i «Ulvefellen». I romanen tviler både norske Henry Storm, som er frontkjemper på tysk side, og SS-offiseren Werner Sorge på egne valg og ideologi. Tvil er spesielt aktuelt i dagens politiske klima, mener Nore.

- Det er vanskelig å si hvilken politisk strømning man skal være redd for, radikal islam eller høyrepopulisme. Man kan argumentere for begge. Det spilte en rolle da jeg skrev boka, jeg er selv veldig usikker og synes det er mange enkle forklaringer som ikke henger på greip, sier han.

Nesbø og champagne

Vinneren ble offentliggjort 15. mars klokka 12 på Litteraturhuset. Nore har allerede planen klar for hvordan han skal feire seieren.

- Jeg tenkte meg en bedre lunsj og champagne med forlaget, så blir det Jo Nesbøs lansering, hvis det fortsatt er liv der da, sier Nore.

De andre nominerte til årets Rivertonpris var Kurt Aust for «Skipet med det onde øyet» (Aschehoug), Trude Teige for «Pasienten» (Aschehoug), Lars Mæhle for «Den stille flokken» (Det Norske Samlaget) og Øistein Borge «Det som aldri dør» (Font Forlag).

«Den gyldne revolver» deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren.

I år har juryen bestått av litteraturprofessor Hans H. Skei, forfatter og anmelder Knut Faldbakken og forfatter og anmelder Elin Brend Bjørhei.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!