Rivertonprisen til Gard Sveen

Vinner med boka «Den siste pilegrimen».

VINNER 2013 Vinner av  Rivertonprisen 2013 er debutant Gard Sveen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VINNER 2013 Vinner av Rivertonprisen 2013 er debutant Gard Sveen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag klokken 12 ble årets Riverton-pris delt ut på Litteraturhuset i Oslo.

Vinneren er Gard Sveen for boka «Den siste pilegrimen». Gard Sveen (f.1969) er bosatt i Enebakk og er til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet. «Den siste pilegrimen» er Gard Sveens debut som forfatter.

- En veldig god bok Juryleder Else Barratt-Due roser dubuten til Sveen opp i skyene.

- Boka er veldig god. Den er underholdene og det er mye mat i boka. Fortellingen gir et godt perspektiv på andre verdenskrig, og han viser i boka at han er veldig kunnskapsrik, sier Barratt-Due.

- Det gir mye glede å lese boka. De andre på shortlisten var veldig gode, men Sveen stikker seg ut.  Politietterforskeren i «Den siste pilegrim» er annerledes. Tommy Bergmann, som han heter, vekker antipati, men samtidig blir vi nysgjerrige på ham. Han er mangefasettert, og vi får lyst til å bli kjent med ham, sier Barratt-Due og legger til:

- Jeg har gitt boka til mange og de klarer ikke legge den fra seg. Prisen betyr mye. Opplagene blir større. Han blir kjent. Og dessuten går han direkte inn i en ny kåring: glassnøkkelen. En konkurranse mellom de nordiske landene. Det åpner opp for det nordiske markedet.

Juryens begrunnelse «Gard Sveen presenterer i denne debuten den spesielle, kontroversielle og samtidig dyktige politietterforskeren Tommy Bergmann som prøver å finne en sammenheng mellom et drap sommeren 2003 og et skjelettfunn fra 2. verdenskrig.

Den spennende og svært innholdsrike handlingen berører flere ulike temaer, blant annet en lite belyst del av norsk krigshistorie, nemlig likvideringer. I tillegg til selve krigshistorien mestrer forfatteren å beskrive nære mellommenneskelige relasjoner. Han tegner troverdige portretter av karakterer i store vanskeligheter, med sterke dilemmaer og nærmest umulige valg.

Han har dessuten valgt å la sin politietterforsker skille seg vesentlig ut ved å ha karaktertrekk det er vanskelig å forstå, uten at vi tar avstand fra ham, men tvert imot ser fram til å bli bedre kjent med ham.»

De nominerte til årets Rivertonpris som deles ut på Cappelen Damm forlag, var blant andre Jo Nesbø og Sidsel Dalen.

Jørn Lier Horst vant i fjor Riverton-Prisen går til forfatteren av årets beste arbeid innen norsk kriminallitteratur, enten det er en roman, novellesamling, skuespill, originalmanus for spillefilm, fjernsynsdrama eller radioteater.
I fjor var det forfatter Jørn Lier Horst ble som ble tildelt Rivertonprisen for beste arbeid innen norsk kriminallitteratur, med romanen «Jakthundene».

Prisen, som er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen, ble startet i 1972. Klubben og prisen er oppkalt etter forfatteren Sven Elvestad, som skrev under psevdonymet Stein Riverton.

Tidligere prisvinnere: 2000 - Kjell Ola Dahl med «En liten gyllen ring» 

2001 - Jon Michelet med «Den frosne kvinnen»

2002 - Gunnar Staalesen med «Som et speil»

2003 - Kurt Aust med «Hjemsøkt» 

2004 - Ulf Breistrand og Jarl Emsell Larsen for tv-serien «Svarte penger - hvite løgner» 

2005 - Frode Grytten med «Flytande bjørn» 

2006 - Tom Kristensen med «Dødsriket»

2007 - Jørgen Gunnerud med «Høstjakt»

2008 - Vidar Sundstøl med «Drømmenes land» 

2009 - Tom Egeland med «Lucifers evangelium» 

2010 - Chris Tvedt med «Dødens sirkel»

2011 - Torkil Damhaug med «Ildmannen»


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer