DEBATT

Debatt: Rusreform

Ro ned. Rusreformen ryker ikke

Vi går ikke fra straff til ingenting. Det er formen på reformens modell som er til debatt. Konstruktive innspill til deler av rapporten fortjener honnør for dermed å gå god for hoveddelen av innstillingen, men også legge opp til utviklende diskusjoner.

FÅR VÆRE ÅPNE: De færreste unge rusmiddelbrukere har noe sted å henvende seg dersom bruken blir problematisk – uten å frykte skuffelse, sanksjoner og straff.

Den nye ordningen skaper instanser der ungdom kan være åpne og faktisk møte forståelse og tilbud om kommunale tjenester. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FÅR VÆRE ÅPNE: De færreste unge rusmiddelbrukere har noe sted å henvende seg dersom bruken blir problematisk – uten å frykte skuffelse, sanksjoner og straff. Den nye ordningen skaper instanser der ungdom kan være åpne og faktisk møte forståelse og tilbud om kommunale tjenester. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Da Fremskrittspartiet valgte å trekke seg fra regjeringen, oppsto raskt spekulasjoner og påstander om at den planlagte rusreformen er i ferd med å skrinlegges. Men det er ikke tilfellet. Reformen er i særdeleshet fremmet av helseminister Bent Høie (H) og partiet Venstre. Noe som preger hvilken retning reformen går i og hvor raskt den kommer, men rokeringene på borgerlig side kan ikke føre til annet enn justeringer av sluttproduktet.

Rusreformen som sådan er opplest og vedtatt. Ansvaret for oppfølgingen ved bruk og besittelse, skal overføres fra justissektoren til helsevesenet. Det er formen på reformens modell som er til debatt. De som kommer med konstruktive innspill til deler av rapporten fortjener honnør for dermed å gå god for hoveddelen av innstillingen og samtidig legger opp til utviklende diskusjoner.

I forbindelse med budsjettdebatten i desember 2017 skrev SVs stortingsrepresentant og medlem i helse- og omsorgskomiteen, Nicholas Wilkinson et notat til helsebudsjettet om overføring av ansvaret for oppfølgingen ved bruk og besittelse av ulovlige stoffer, fra justis- til helse. Det oppsto debatt i Stortingets spørretime og det hele kulminerte med et flertallsvedtak i nasjonalforsamlingen for nettopp en slik overføring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer