Ro, ro til fyret

BUD I ROMSDAL (Dagbladet): De får hjertebank når de ser en gammel, sprukken færing. Nå inviterer de resten av landet til trebåter og åpne fyr. Noen går i fjellet, andre ror til fyret.

- Velkommen om bord i «Budbringeren» og ta et åretak, sier Tore Friis-Olsen i Forbundet Kysten og Kari Wigstøl i Bragdøya kystlag. De to står i spissen for flere hundre kystkulturelskere, som i helga var samlet ytterst på Romsdalskysten, i fiskeværet Bud.

Tjære og tørrfisk

Mer enn 150 trebåter ligger side ved side mens tjære- og tørrfisklukta slåss om plassen med speilegg-os fra diverse stormkjøkken. Det er Forbundet Kystens 20. landsstevne og trebåtfantastenes jule- og nyttårsaften på én gang.

- Kystkultur er mer enn bondekultur, mener Tore Friis-Olsen, som leder forbundets kystledprosjekt.

Målet og drømmen er å kunne tilby rimelige båter og enkle, billige overnattingssteder som fyr, rorbu, naust eller lavvo langs kyststripa.

Fyrferie

- Etterspørselen etter fyrferie har eksplodert i år. Vi samarbeider med Friluftsrådenes Landsforbund (FL) og Turistforeningen (DNT), sier Friis-Olsen, som forteller at kystledene er et maritimt svar på DNTs hytte- og rutenett i fjellet.

- Nå skal vi skaffe et stort antall båter som stilles til disposisjon kysten rundt. For småpenger kan folk leie en robåt som også har enkel seilføring. Slik skal de lett kunne komme seg fra overnattingssted til overnattingssted langs kystledene. Bare i Oslofjorden er allerede ni steder åpne for publikum.

Siden nordavinden bare hvisket over Hustadvika, krysset Silje Stemland (22) og Birgitta Lindhjem (26) den i en 97 år gammel «geitbåt» fra Averøy på Nordmøre til Bud.

- Morsomt. Men vi måtte jukse og bruke motor for å rekke fram til kyststevnet, smiler jentene og nyter sitt gourmetmåltid: tomatbønner på boks i fembøringen. Trebåtlivet er såre godt.