Roald Dahl-aktig humor fra en av Englands fremste komikere

«Gangsterbestemor» er virkelig bra saker.

BRITISK HUMOR: «Gangsterbestemor» er illustrert av Tony Ross, som også er mannen bak «Lille Prinsesse»-serien.
BRITISK HUMOR: «Gangsterbestemor» er illustrert av Tony Ross, som også er mannen bak «Lille Prinsesse»-serien.Vis mer

ANMELDELSE: Humor er inn, skal vi tro Bokhandlerforeningens bestselgerliste. På topp-ti plassene ligger både «Dustedagbøkene» og «En Pingles dagbok». Aller øverst troner ikke overraskende Jo Nesbøs «Doktor Proktor», under der nesten-nykommeren «Kaptein Supertruse» av amerikaneren Dav Pilkey.

Nå er det ikke sånn at humorbøkene har overtatt for fantasy og krim. Det er mer et spørsmål om målgruppe, der humorbøkene henvender seg til nybegynnerleserne mellom syv og tolv år.

Roald Dahl-aktig humor fra en av Englands fremste komikere

Et nytt scoop i sjangeren er David Walliams' «Gangsterbestemor». Her er det langt mer tekst enn i de mer tegneseriepregede humorbøkene, med et plott og et språk som gir sterke assosiasjoner til Roald Dahl.

Bestemors hemmelige liv
Boka handler om elleve år gamle Ben. Han blir delvis forsømt av sine foreldre, hvis altoppslukende syssel er å se britenes versjon av «Skal vi danse». Det betyr at Ben hver helg må overnatte hos bestemoren sin. Han hater det. Bestemoren lever av kål i alle varianter, til frokost, middag, dessert og kvelds. Hun stinker kål og promper hele tiden. Og hun elsker scrabble. Det gjør at den venneløse nerden Ben, som egentlig bare vil lese rørleggerblader, må tilbringe hver helg med Scrabble før han legges tidlig til sengs.

En kveld kommer han over en kakeboks full av diamanter hos bestemoren. Hun avslører at hun har et hemmelig liv, som en av verdens slueste smykketyver. Sammen klekker de ut en plan om å stjele de britiske kronjuvelene. 

Begavet forfatter
Forfatteren David Walliams er en mangfoldig og svært begavet mann. Han er skuespiller og komiker, mest kjent hos oss som den ene halvdelen av «Little Britain». Han er konkurransesvømmer og dommer i britenes «Idol». Han har stått frem som biseksuell og bipolar. Og så har han altså toppet de britiske bestselgerlistene med fire barnebøker.

David Walliams er tidligere oversatt til norsk med «Den rikeste gutten i verden», og originalt nok i våre dager skriver han ikke serier, men frittstående fortellinger. Alle om elleve-tolv-åringer som i likhet med Ben både er forsømte og venneløse.  

Dette er virkelig bra saker. Og vanvittig morsomt. Komikeren Walliams har fått til den vanskelige balansekunsten mellom det å skrive humor for barn som også skal treffe voksne. I en little Brittain-aktig karikatur over britisk arbeiderklasse, med en mor og far som drømmende og dvaske tilbringer livet foran tv, mens de forsømmer sin bleke ensomme sønn. Boka inneholder de mest selsomme portretter, og den britiske dronningen dukker til og med opp. I et ellevilt plott som etterhvert tar en nokså overraskende vending. Trist på sitt vis, og nokså alvorstungt.     

«Gangsterbestemor» er illustrert av Tony Ross. Vitseaktige enkle tegninger som i seg selv gjør boka verd å lese. Ross er for øvrig mannen bak «Lille Prinsesse»-serien, også det en anbefalelsesverdig humorserie, ment for de aller yngste.