STERKE MENINGER: Den norskættede barnebokforfatteren Roald Dahl ble ikke hyllet med en egen minnemynt på 100-årsdagen for sin fødsel, og årsaken skal ifølge The Guardian ha vært fordi han «assosieres med antisemittisme». Dahl skal selv ha sagt han var «klart anti-Israel». Foto: NTB scanpix
STERKE MENINGER: Den norskættede barnebokforfatteren Roald Dahl ble ikke hyllet med en egen minnemynt på 100-årsdagen for sin fødsel, og årsaken skal ifølge The Guardian ha vært fordi han «assosieres med antisemittisme». Dahl skal selv ha sagt han var «klart anti-Israel». Foto: NTB scanpixVis mer

Roald Dahls antisemittiske uttalelser provoserer: - Hadde ei mørk side

Ble ikke hyllet med minnemynt på 100-årsdagen for sin fødsel, fordi han «assosieres med antisemittisme».

I 2014 kom forslaget om å hedre barnebokforfatter Roald Dahl med en minnemynt, i forbindelse med hundreårsjubileet for Dahls fødsel. Dahl ble født i september 1916, og tanken var å lage en minnemynt i begrenset opplag i hans ære. Men så langt kom man aldri.

Norskættede Roald Dahl ble ikke minnet med egen minnemynt fra britiske Royal Mint fordi han «assosieres med antisemittisme», skriver avisa The Guardian.

«Assosieres med antisemittisme»

The Guardian har fått tilgang på dokumentene som viser årsaken til at minnemynten aldri ble trykket - hvorav en av årsakene skal være nettopp Dahls syn på jøder.

Det var med krasse ord Royal Mint-komiteen avslo planene om en Roald Dahl-minnemynt: «Assosieres med antisemittisme og ikke ansett som en forfatter av høyeste rang», skriver The Guardian.

I stedet valgte de å prege minnemyntene med William Shakespeare og Beatrix Potter.

- En hykler

Norskættede Roald Dahl er mest kjent som barnebokforfatter, og som skaperen av fantasifulle universer fylt med magi og forundring - slik som «Matilda», «Heksene» og «Charlie og sjokoladefabrikken».

Men han skal også ha hatt ei langt mørkere side, hvor han blant annet ga uttrykk for antisemittiske sympatier.

Ifølge boka «Roald Dahl: A Biography» skal redaktørene flere ganger, spesielt seinere i Dahls liv, ha bedt ham om å modifisere historiene sine, for å tilpasse seg til ei stadig mer politisk korrekt lesergruppe.

Allerede på 90-tallet, kort tid etter Dahls død, anklaget Abraham Foxman Roald Dahl for å være en hykler. Foxman var daværende leder for den amerikanske gruppa Anti-Defamation League, som bekjemper antisemittisme og hat.

«Mr. Dahl, godt kjent for sine barnebøker så vel som tekster som tar for seg den mørke, bisarre siden av menneskets natur, (...) hadde sin egen mørke og uventede side: han var en blatant og selverklært antisemitt», skrev Foxman i et innlegg i The Times.

Han viser til flere intervjuer der han mener Dahl viser antisemittiske holdninger, som seinere er blitt gjengitt i pressen ved flere tilfeller.

- Jeg er klart anti-Israel

Etter at Israel hadde invadert Libanon i 1982, skrev forfatteren at: «Våre hjerter blødde for de libanesiske og palestinske menn, kvinner og barn - og vi alle begynte å hate israelerne», skriver The Telegraph.

Året etter sa Dahl til avisa New Statesman: «Det er et trekk ved den jødiske karakteren som provoserer fram fiendskap. Kanskje det er en slags mangel på sjenerøsitet mot ikke-jøder. Jeg mener, det er alltid en grunn til at anti-noenting dukker opp: selv en «stinker» som Hitler plukket det ikke opp uten grunn», ifølge The Guardian.

«Jeg mener, hvis du og jeg sto i en kø på vei inn i det vi visste var gasskamre, så ville jeg heller ha forsøkt å ta en av vaktene med meg, men jødene var alltid underdanige», sa Dahl videre i det samme intervjuet, ifølge The Independent.

Bare måneder før han døde i 1990, ga Dahl på nytt uttrykk for sine holdninger i pressen. Denne gangen til The Independent: «Jeg er helt klart anti-Israel, og jeg har blitt antisemittisk ettersom du får en jødisk person i ethvert land, som England, som sterkt støtter sionisme», sa forfatteren.

- Et paradoks

I et intervju med The Times har den kjente jødiske regissøren Steven Spielberg tatt Dahl i forsvar. Spielberg regisserte i 2016 filmen «SVK», eller «Store Vennlige Kjempe», ett av Dahls kjente verker.

- At noen som har erklært seg som antisemitt skal fortelle historier som gjør akkurat det motsatte - omfavner forskjellene mellom raser, kulturer, størrelser og språk, som Dahl gjorde med «SVK» - det er et paradoks, sier Spielberg til avisa.

EVENTYRFILM: Filmen er basert på en Roald Dahl-roman. Video: Disney Amblin Entertainment Vis mer

Spielberg sier at han har snakket med venner av Roald Dahl, og at de fortalte ham at «han likte å si ting han ikke mente bare for å få en reaksjon».

- Jeg vet ikke. Jeg beundrer «SVK», og jeg beundrer verdiene i den, og det er vanskelig for meg å i det hele tatt tro at noen som kunne skrive noe som det kunne si så grusomme ting som det er blitt rapportert at han sa, sier Spielberg.

En kommentar skrevet av Telegraph-journalist og kunstkritiker Jake Kerridge gjenforteller en historie om Dahl, som i april 1990 skal ha fått et brev fra to skolebarn. I brevet skal det ha stått: «Kjære Mr. Dahl. Vi elsker bøkene dine, men vi har et problem … Vi er jøder! Vi elsker bøkene dine, men du liker ikke oss, fordi vi er jøder. Det fornærmer oss! Kan du være så snill å ombestemme seg med tanke på det du sa om jøder?»

Dahl skal ha sendt en melding tilbake, der det sto at det var urettferdighet han hatet, ikke jøder. Men at han i akkurat dette tilfellet hadde skuffet leserne sine.