Roald Dahls private brev blir bok

Inneholder personlige detaljer og mye svart humor.

FOLKEKJÆR: Den folkekjære forfatteren Roald Dahl er kjent for sin svarte humor og oppfinnsomme fortellinger. Her avfotografert da han presenterte den norske oversettelsen av boka «Matilda» i Oslo i 1989. Foto: Scanpix
FOLKEKJÆR: Den folkekjære forfatteren Roald Dahl er kjent for sin svarte humor og oppfinnsomme fortellinger. Her avfotografert da han presenterte den norske oversettelsen av boka «Matilda» i Oslo i 1989. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den folkekjære norsk-britiske forfatteren Roald Dahl er kjent for bøker som «Charlie og sjokoladefabrikken», «Matilda» og «Georgs magiske medisin».

I sin nære omgangskrets var han også kjent som en flittig brevskriver, og nå skal det lages bok av hans finurlige og vittige brev.

100-årsdag Ifølge The Guardian er det i forbindelse med det som ville vært forfatterens 100-års fødselsdag at boka skal publiseres.

Det er forfatteren av Dahls offisielle biografi, Donald Sturrock, som har fått i oppgave å sette boka sammen, og Surrock beskriver brevene som morsomme og oppfinnsomme.

Dahl begynte å skrive brev da han som åtteåring ble sendt på kostskole, og hans norske mor tok vare på hvert eneste brev han sendte siden den gang.

- Han skrev mye om hvor forferdelig han synes det var å være på kostskole, men det er allikevel tydelig av brevene at han ønsket å underholde sin mor med det han skrev, forteller Sturrock til The Guardian.

Brev fra Afrika En rekke av brevene som skal inkuderes i boka er fra tiden da Dahl bodde og arbeidet i Afrika som ung mann. I brevene han sendte moren begynte han å finne opp morsomme historier om sitt daglige liv, som kompensasjon for sin mangel på spennende jungeleventyr.

Dahls finurlige måte og skrive brevene på, og hans svarte humor er svært lik den man kan se i bøkene han skrev flere år senere. Et av brevene beskriver den fientlige katten han bodde med i Afrika:

«Så har vi Oscar, en stor, hvit perserkatt. Han er veldig fin men også veldig, veldig uhøflig. Hvis du tilbyr ham et stykke fisk vil han bite av deg fingeren, bare for moro skyld.»

Roald Dahl startet sin karriere med å skive bøker for voksne, men gikk etterhvert over til å fokusere på barnelitteratur. Årene før han døde i 1990 startet han hver dag med å svare på brev fra sine mange fans.

Her er et utdrag fra et brev Dahl skrev til en barneskoleklasse i 1989:

«My teacher wasn't half as nice as yours seems to be.
His name was Mister Unsworth and he taught us history,
And when you didn't know a date he'd get you by the ear
And start to twist while there you sat quite paralysed with fear.
He'd twist and twist and twist your ear and twist it more and more,
Until at last the ear came off and landed on the floor.
Our class was full of one-eared boys, I'm certain there were eight,
Who'd had them twisted off because they didn't know a date.»

GLAD I BREV: Roald Dahl ble født i England, men hadde norske foreldre. Fra han var åtte år gammel var han en flittig brevskriver, og nå skal brevene hans samles i en bok. Foto: Scanpix
GLAD I BREV: Roald Dahl ble født i England, men hadde norske foreldre. Fra han var åtte år gammel var han en flittig brevskriver, og nå skal brevene hans samles i en bok. Foto: Scanpix Vis mer