Robbie synger for drapsdømt

Robbie Robertson, en av rockens kjemper, er klar med sitt femte soloalbum, et verk der han taler en drapsdømt indianeraktivists sak.

- Jeg er bare én av mange som kjemper for løslatelse av Leonard Peltier, sier Robertson.

På plata slipper også Peltier til orde. På telefon fra fengslet.

Sterk historie

- Mange andre har talt Leonard Peltiers sak. Nå var det var hans tur. Jeg intervjuet ham i en hel time på telefon og redigerte ned materialet. Han forteller historien sin på «Sacrifice», forklarer Robertson.

Han er glad for nyheten om at Amnesty International har trappet opp engasjementet sitt for Peltier, som nå er 52 år og har tilbragt nesten 22 av dem i fengsel, for en forbrytelse mange mener han umulig kan ha begått.

- Det var svært rørende å høre han fortelle historien. Etter at vi snakket sammen ble han nektet all bruk av telefon i 90 dager.

Bønn til Bill

- Har president Clinton besvart brevet der du ba om at Peltiers sak ble vurdert på ny?

- Ja, jeg sendte brevet før vi gikk i studio, og Clinton har svart. Nå har han bedt medarbeidere i Det hvite hus gå nøye igjennom saken. Jeg skal sende dem en kopi av CD'n, der Peltier sjøl forteller. Vi vil ha ham ut av fengsel fort, for helsa hans svikter...

Robertson liker dårlig å bli framstilt som en stor talsmann eller aktivist.

- Det er ikke min stil. Jeg har en litt ydmyk tilnærming til slike problemstillinger og velger å uttrykke meg kunstnerisk. Men det er litt fint å kunne bruke posisjonen min til å sette fingeren på urett. Og nå var det på tide å si ifra, «make a noise», smiler Robertson.

Han mener han har tatt innersvingen på den eller de som fratok Peltier både friheten og ytringsfriheten . Og «Sacrifice» er sterk kost.

Ikke nytt

På de to nyeste albumene, «Music For The Native Americans» og utgivelsesklare «Contact From The Underworld Of Redboy», er hans indianske opphav iørefallende. Men tro ikke at inspirasjonen fra oppveksten i reservatet Six Nations har vært fraværende på de tidligere platene...

- Det har alltid preget meg. Jeg lærte å spille gitar i reservatet da jeg var 11. Det var der jeg stiftet bekjentskap med musikken. Men for utenforstående har ikke det at jeg har vært påvirket av amerikansk indiansk kultur vært like tydelig før de seinere åra. Når jeg hører på de gamle platene - platene med The Band inkludert - hører jeg hvor inspirasjonen kommer fra. Det har ikke vært bevisst. Jeg har bare fulgt instinktene, sier Robertson.

- Det var ikke slik at jeg våknet en morgen og tenkte «Holy smoke! Jeg er indianer», men på visse stadier i livet blir man litt mer opptatt av røttene sine, hvem man er, hvor man kommer fra. Og jeg er mohawk på morssida.

Helt unikt

På albumet har han samlet de forskjelligste folk, fra Howie B og Marius de Vries til høvding Jake Thomas. Den er innspilt i Six Nations-reservatet, Los Angeles, New Mexico og London.

- Litt av en kulturell smeltedigel?

- Ja, helt unikt! Jeg har aldri vært med på noe liknende, og jeg har vært med på musikalske revolusjoner, men aldri noe så rørende og kraftfullt. Det sier en del, mener Robertson.

- Turnéplaner?

- Nei, jeg har ikke turnert på 20 år, og det akter jeg ikke å endre på. Men det kunne vært fint å samle hele gjengen som har vært med på dette prosjektet for en og annen konsert. Vi må bare finne riktig anledning, slutter Robbie Robertson.

YDMYK: - Tilhører du urbefolkningen, hvor du enn bor på kloden, så er du ille ute, sier Robbie Robertson.