Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Robbins på barrikadene

CANNES (Dagbladet): Med en film om ytringsfrihet, «stort sett en sann historie» står det på lerretet, deltar Tim Robbins i hovedkonkurransen i Cannes. Susan Sarandon, Emily Watson, Vanessa Redgrave og Joan Cusack står på en stjernespekket rolleliste i en ambisiøs film Robbins har arbeidet med i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er ikke en regissør som gjør det lett for seg, vet alle som så Oscar-nominerte «Dead Man Walking.» I «Cradle Will Rock» går han tilbake til 30-åras New York, der en ung Orson Welles (Angus MacFayden) setter opp teaterstykket med samme tittel som filmen. Påstander om kommunistisk infiltrasjon blant skuespillerne fører til kongresshøringer. Forestillingen stanses. Nelson Rockefeller (John Cusack) og det meksikanske kunstnerparet Diego Rivera og Frida Kahlo er andre kulturaktivister på arenaen, mens Sarandon spiller en italiensk Mussolini-propagandist ute etter å skaffe penger til diktatorens krigsforberedelser. Atmosfæren er som man skjønner svært ladet.

- Så sant man lever i et fritt land, er selvsensur ytringsfrihetens største fiende i dag, mener Tim Robbins. - Noen tar kanskje en risiko i forhold til karrieren, men jeg tror det å legge bånd på seg er en større fare. Selv kan jeg vanskelig føle meg truet av store selskaper. Evnen til å skaffe kapital er ellers «det første talentet man må ha», hvis du vil lage film, sier Robbins lett sarkastisk.

Politisk aktive

Både han og fruen, Sarandon, er kjent for å engasjere seg politisk. Det er ikke lenge siden hun ble tatt inn av politiet under en anti-voldsdemonstrasjon i New York.

- Jeg bruker gjerne berømmelse til å spre informasjon om saker som ikke nødvendigvis havner i nyhetene, sier Sarandon. - I andre land blir folk drept. Kvinner blir steinet i kampen for å oppnå små forbedringer. En som meg risikerer svært lite. Jeg hadde hatt vanskeligere for å leve med meg selv, om jeg ikke gjorde noen ting.

Hun tar ikke minste motstands vei i valg av roller, heller: - Velger gjerne noe jeg ikke har gjort før, noe jeg er redd for. Ofte blir det sånt mine agenter ikke synes jeg skal velge. Og jeg prøver å si til meg selv at det må være moro.

Skapende krefter

«Cradle Will Rock,» med sin elegante blanding av humor og brodd, fikk meget god mottakelse i Cannes i går.

- Vi har med en konstant menneskelig natur å gjøre. Noen elsker friheten, og så har du de som hater den. Filmen, og jeg selv, vil hevde det syn at de skapende kreftene har større kraft enn de ødeleggende. Et godt teaterstykke, en film, et bilde - de vil vare lenger, sier Tim Robbins.

Som ikke vil være med på at det relativt lave antall amerikanere i Cannes i år betyr at Hollywood er redd for Europa.

- Jeg antar det ville være vanskelig å komme hit og bli knust. Jeg ville hatet det. Men det er jobben min som regissør å ta det som måtte komme.