Robert den store

Med «Borettslaget» ble Robert Stoltenberg (37) over natta vår nye tv-stjerne. Men det er mer enn tjue år siden han ble oppdaget av NRK.

En dag på begynnelsen av åttitallet mottok Arne Wam en kassett fra tvillingbrødrene Robert og Harald Stoltenberg. Wam, som i dag er visekonsernsjef i NSB, jobbet den gangen i Barne- og ungdomsavdelingen i NRK.

- Jeg tror jeg kan si at det var jeg som oppdaget Stoltenberg-brødrene Robert og Harald. Robert er utrolig kreativ, og han finner opp mange morsomme figurer. Han har også stort mot, og ikke minst er han et flott skuespillertalent. Dessuten er han en meget hyggelig kar, har Wam sagt i et tidligere intervju med Dagbladet.

For Stoltenberg-brødrene, det er fire av dem i alt, trengte ikke mer enn en kassettspiller med record-knapp for å lage radio.

Tidlig krøkes

Robert og Harald var ni da familien flyttet fra et borettslag i Oslo til Fetsund. Nå bor Robert med sin samboer i en leilighet på Oslos vestkant.

- Jeg hadde aldri sett ei ku før, fortalte Robert til VG tidligere i år.

Sammen med brødrene satte Robert i gang med å lage reportasjer, hørespill og intervjuer. Roberts evne til å imitere kom godt med, for da kunne han spille alle intervjuobjektene selv.

Som 17-åring fikk han et vikariat i «Ungdommens Radioavis», og siden har han laget utallige sketsjer, innslag og manus til NRK-programmer, både på radio og tv. «Midt i trafikken», «Kluzz», «Halvsju», «Panorama», «Midt i smørøyet» og «Åpen Post» er bare et lite utvalg av programmer han har jobbet med.

Underveis har han også rukket å få seg en utdannelse i samtidshistorie, idéhistorie og regi.

Gode venner

Allerede i åtteårsalderen begynte Stoltenberg-tvillingene å opptre for andre. I dag bor Harald i København, hvor han skriver barnebøker. Til høsten begynner barneavdelingen i NRK opptakene til en dramaserie om et tvillingpar, som Harald Stoltenberg har skrevet manus til.

- Vi er vel like, men Robert er mer alvorlig. Han er født ti minutter før meg, så han er ofte utad blitt tilkjent storebrorrollen: selvdisiplinert og et ordensmenneske. Han er morsom, jeg kan le av ham i timevis. Robert er virkelig en god venn, tillitsfull og veldig snill. Han kommer ofte hit og besøker meg i København. Men vi arbeider ikke så godt sammen lenger, Robert blir så fort hissig. Det er ikke alltid så lett å jobbe tett sammen med nær familie, sier Harald i et tidligere intervju med Dagbladet.

Hva slags figurer Robert Stoltenberg klekker ut om dagen må vi vente til høsten med å få svar på. Men han har lovet NRK en ny tv-serie neste år.