FJERNET: Fotballkommentator Robert Lee får ikke kommentere kampen mellom Virginia Cavaliers og William & Mary Tribe 2. september. Foto: Privat
FJERNET: Fotballkommentator Robert Lee får ikke kommentere kampen mellom Virginia Cavaliers og William & Mary Tribe 2. september. Foto: PrivatVis mer

Robert får ikke kommentere kamp i Charlottesville. Årsaken er navnet hans

ESPN frykter uheldige episoder.

(Dagbladet): Siden i fjor har Robert Lee kommentert amerikansk fotball for gigantkanalen ESPN, og skulle etter planen kommentere collegekampen mellom Virginia Cavaliers og William & Mary Tribe på University of Virginia i Charlottesville 2. september.

Men det blir det ikke noe av. ESPN har brått ombestemt seg og fjernet Lee fra oppdraget. Årsaken er navnet hans, skriver Washington Post.

Sørstatsgeneral

«Da de tragiske hendelsene i Charlottesville utspilte seg, besluttet vi i samarbeid med Robert å flytte ham til en annen kamp, rett og slett på grunn av navnet hans», skriver ESPN-representant Derek Volner i en erklæring sendt ut til en rekke journalister.

Robert Lee deler nemlig navn med Sørstatenes øverstkommanderende general under borgerkrigen, Robert E. Lee (1807-1870). Bråket rundt den vedtatte fjerningen av statuen av generalen som står i Charlottesville, var årsaken til opptøyene 12. august.

En rekke høyreekstrememister fra bl.a. Ku Klux Klan, nynazistiske organisasjoner og alt-right-bevegelsen demonstrerte til støtte for Lee-statuen. En kvinne ble drept og 19 skadd da en hvit-makt-tilhenger kjørte bilen sin inn i en gruppe motdemonstranter.

OGSÅ ROBERT LEE: Stridens kjerne er denne statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee, som er vedtatt fjernet fra sentrum av Charlottesville. Foto: Mark Wilson / Getty / AFP / NTB Scanpix
OGSÅ ROBERT LEE: Stridens kjerne er denne statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee, som er vedtatt fjernet fra sentrum av Charlottesville. Foto: Mark Wilson / Getty / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Hinsides all fornuft

ESPN frykter altså at dersom Robert Lee - sportskommentatoren - får kommentere kampen i Charlottesville så kort tid etter opptøyene, kan uventede ting skje, og velger å være føre var.

«Dette handler ikke om å støte noen. Det handler om den plausible muligheten for at han blir utsatt for memer, spøker, etc. på grunn av navnet sitt», skriver kanalen - og mener de sterke reaksjonene på fjerningen av Lee bekrefter deres antakelser.

«Reaksjonen på at vi byttet en ung, anonym fyr som skulle kommentere en streamet ACC-kamp, er hinsides all fornuft - et rimelig bevis på at meme/spøk-risikoen var reell», skriver ESPN-representanten - som understreker at kanalen og Lee ble enige om byttet.

«Dette var ikke noen stor sak før noen lekket saken for å ydmyke ham og oss. De fikk det som de ville», lyder erklæringen videre.

Istedenfor Charlottesville-kampen skal Lee nå kommentere hjemmekampen mellom University of Pittsburgh og Youngstown State University. Kommentatorene Dave Weekley og Matt Chatham er satt inn som erstattere for ham.

TRUMP: Under en pressekonferanse i Trump Tower sjokkerte president Trump en hel verden da han uttalte at begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppstod da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville. Slik introduserte CNNs TV-anker Anderson Cooper hendelsen. Video: CNN Vis mer Vis mer