Robert Gustafsson

«Du är inte klok», sa dronning Silvia til Robert Gustafsson. Nå vil den svenske komikeren bli like beryktet i Norge. Det høres ut som en sak for Classe Ekman.

- OM JAG SÅ SKRUKKEN til Harald? Hva var det? Jo, för fan! Det var ett jävla liv!

Robert Gustafsson var en så stor og kjent komiker i hjemlandet Sverige at han måtte finne seg et nytt marked. Sammen med sin personlige manager blinket de seg ut Norge. Her hadde det ikke skjedd noe siden Brå brakk staven i \'82 og Harald Eia viste den allerede omtalte skrukken 17 år seinere. Norge var upløyd mark for Robert Gustafsson.

- Jeg fikk et tips om å se nærmere på Bård og Harald. Jeg visste ikke hva de hadde drevet med tidligere. Så kom jeg hit og hadde et møte med dem. Vi kom bra overens, de er veldig hyggelige. I sommer lagde vi en pilot, og det føltes bra. Deretter kom denne fascistoide og ensomme korrespondenten Classe Ekman seilende, og så ble det avgjort at jeg skulle være med i Åpen Post, forteller Gustafsson.

Det er grunn til å tro ham når han forteller at han slettes ikke manglet jobbtilbud i hjemlandet. Robert Gustafsson er nemlig søkkrik. I følge VG har han en formue på 20 millioner, og sammen med kona Charlott og deres to barn bor han i en strøken funkisvilla i Stockholm. I disse tider reiser han til Norge hver tirsdag. Jobben i Åpen Post krever to netter på hotell.

- Det er en myte at jeg er så veldig rik. Det har gått bra, men jeg har fått hjelp av revisorer. Jeg har tilsammen fem aksjeselskaper. Det blir masse papirarbeid av det, sier Gustafsson.

NOK OM DET. Robert Gustafsson er humor, ikke penger. Bare spør dronning Silvia. Hun er som de fleste svensker stor fan av den sympatiske komikeren.

- Hva var det dronning Silvia sa til deg?

- Jo, jeg hadde framført en monolog til kungen på hans 50 års-dag. Dette var i Globen i Stockholm. Etterpå måtte vi stå på rad som i Mr. Bean når han og dronningen kom for å hilse. Jeg forberedte meg på at dronningen kom til å takke for forestillingen, og da ville jeg svare «tack det samma». Da hun kom til meg sa hun: «Du är inte klok». «Tack det samma», svarte jeg.

Etter at Robert Gustafsson introduserte Oslo-korrespondenten Classe Ekman for norske tv-seere, er det flere som mener at han ikke er normal. Gustafsson koser seg når han jobber sammen med Harald Eia og Bård Tufte Johansen.

- Det er veldig befriende å kunne lage dagsaktuelle saker. Dessuten må jeg stole på at de to har peiling på hva som er morsomt for nordmenn, at de er oppdaterte på hva som gjelder i det norske samfunnet. Jeg prøver å følge med ved å lese norske nettaviser, men jeg har på langt nær stålkontroll på hva som skjer. Den viktigste grunnen til at jeg ble med, var at jeg kunne lage innslag med skjult kamera. Det kan jeg ikke gjøre hjemme, da blir jeg gjenkjent. Skjult kamera er morsomt.

- Har du sett gamle opptak av Åpen Post?

- Ja, jeg har sett noen samlekassetter. Det er en del jeg ikke forstår. Noen dialekter og sånn.

- Holder Bård og Harald et høyt nivå som komikere?

- Ja, absolutt. De er omtrent på samme nivå som de beste i Sverige. De er flinke til å skrive, de endrer manus helt fram til opptak. Det stresset klarer ikke jeg. Jeg er mer en tradisjonell skådis. Enten må jeg ha et ferdig manus, eller så må jeg improvisere fullstendig.

- Er det enklere å være satirisk i et fremmed land?

- Nei, det er mye vanskeligere. Jeg kjenner ikke kodene og vet ikke alltid om jeg går for langt eller er for feig. Det er vanskelig å vite hvor grensene går.

NOEN MENER AT Bård og Harald heller ikke vet hvor grensa går. Kyllingmannen ble grilla, hyllet og analysert i en hel uke, til Robert Gustafssons store overraskelse.

- Jag fattade ingen ting. Fire, fem sider med kylling! Bård ringte i forkant og forberedte meg på det. Det var helt kaotisk, jeg forstår ikke hvordan det kunne misforstås. Det var på sin plass med det kyllingstuntet.

- Er det forskjell på norsk og svensk humor?

- Nei, egentlig ikke. Forskjellen er at vår generasjon i Sverige ikke synes fleiping med politikere er noe morsomt. Politikere er bare trist, og det er den eldre generasjonen komikere som fleiper med socialdemokraterna og sånn. Vi holder mer på med popkulturen og lager for eksempel parodier ut fra den. Her i Norge er det mer blandet.

- Har dere også hatt den debatten om den gamle og nye humoren?

- Ja, for ti år siden.

- Ligger vi ti år etter Sverige?

- Nei, syv. I Sverige har det vært mye kritikk av den ironiske generasjonen, eller generasjon X, om at vi ikke tar stilling og ikke er alvorlige om noen ting. Mange mener at det er på vei ut, at selv vi begynner å bli gamle og at de unge er mer engasjerte.

<> Favoritter m.m... <> Tv-program: Ali G.

Programleder: David Letterman.

Litteratur: Erland Josephson.

Musikk: 60 talls-pop.

Film: «Cinema Paradiso».

Mat og drikke: Torsk og øl.

Drømmejobb: Programleder i Åpen Post.

Verste tv-minne: Da lyden forsvant under en sketsj i Grammis-galan i Globen.

Beste tv-minne: «Fleksnes».

<> Aktuell : Som den svenske korrespondenten Classe Ekman i Åpen Post, onsdager på NRK1.

GUSTAFSSON KOMMER fra en vanlig arbeiderfamilie. Far var møbeltapetserer og mor var rengjører.

Han har stort sett alltid holdt seg inne med sine landsmenn, bortsett fra når folk har reagert fordi de ikke klarer å skille fiksjon fra virkelighet. Sveriges komikermiljø består av mange gjenger. Gustafsson er med i Killing-gänget. I tillegg finnes blant annet Hassan-gjengen og Lorry-gjengen. Etter Åpen Post skal Gustafsson lage film med sin gjeng.

- En absurd film, inspirert av både Bergman og Ali G. Det blir en salig blanding. Vi filmer i mai og juni.

- Men du er seriøs skuespiller også?

- Ja, iblant. Jeg har jobbet på Dramaten, men jeg trives best med komedier og farser på teatret. Det hadde vært moro å lage en sit-com i Norge. Men nå må jeg gå. Noen venter på en telefon.

- En siste ting: Tør du vise skrukken?

- Nei, det gjør jeg ikke. Det var veldig modig gjort av Harald.

<B>HAR SKRUKKEHUMOR: Robert Gustafsson syntes det var «ett jãvla liv» da Harald viste skrukken på TV.
Berømt:Skrukken til Harald Eia.