PASSE GAMMEL: Robert Mitchum ble veid og funnet ung nok til å spille hovedrollen i «Krig og erindring». Han fylte 70 under opptakene.
PASSE GAMMEL: Robert Mitchum ble veid og funnet ung nok til å spille hovedrollen i «Krig og erindring». Han fylte 70 under opptakene.Vis mer

Robert Mitchum & Co. i storstilt serie fra krigen

«Krig og erindring del 1» ute på DVD.

DVD: Våren har vært krigersk nok. Dobbeltjubileet 75 år siden Norge ble okkupert og 70 år siden landet ble fritt igjen har vært markert høyt og lavt.

NRK har sendt den ene programserien etter den andre, stort sett både solide og interessante. Går du til bladhyllene hos Narvesen, kappes de mange historiske tidsskriftene om å friste historisk interesserte lesere med det mest originale oppslaget.

Hvis du midt oppi dette har lyst på en fargerik TV-serie om andre verdenskrig, anbefales «Krig og erindring» (1988), som nettopp er utgitt på DVD med norske tekster. Dette er første del av serien, som rommer seks episoder på til sammen tretten og en halv time.

Andre del, som forhåpentlig kommer ut etter hvert, er like lang. Serien følger opp den populære «Krigens vinder» (1983).

I sentrum for begivenhetene finner vi Kaptein Victor «Pug» Henry, spilt av den formidable Robert Mitchum. Produsentene vurderte å bytte ut Mitchum til andre del av serien, fordi enkelte mente han var for gammel. Han fylte 70 år under opptakene.

Men hva gjør det, når du har Mitchums autoritet og utstråling. Legg merke til at et av Mitchums største fans, Michael Madsen, har en birolle som løytnant på en ubåt der sønnen til kaptein Henry tjenestegjør.

Alle familiemedlemmene er involvert på forskjellige krigsskueplasser, noe som utgjør den dramatiske framdriften. Du møter dessuten Churchill, Roosevelt, Stalin og Hitler underveis.

Forfatteren av romanene bak serien, Herman Wouk, var marineoffiser i Stillehavet under krigen. Han er for øvrig en seiglivet kar. I morgen, 27. mai, fyller han hundre år. Vi gratulerer!