Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Robinson-bråk i Sverige

SVT kritiseres for å risikere folks liv og helse, etter at en av deltakerne fikk fortsette konkurransen etter kollaps.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kenny Andersén (40) kollapset i gårsdagens episode av den svenske «Expedition: Robinson». Kenny var slank da han kom til øya, men etter å ha gått ned ytterligere åtte kilo på grunn av matmangel, sa kroppen stopp. Han ble svært syk med magekramper og diaré, og husker ikke noe særlig av det hele.

- Det kjentes som om jeg skulle visne bort, som om bare sjelettet skulle være igjen, sier Kenny. Legen som kom tilførte Kenny salvannsoppløsning, og lot ham fortsette konkurransen. Det høster han hard kritikk for nå.

- Vi satte i drypp for å regulere væske- og saltbalansen, i samråd med Kenny ga vi ham ikke næringstilskudd ettersom han da ville fått en fordel i forhold til de andre deltakerne, sier Per Udén til Aftonbladet. Han mener alternativet ville vært å ta Kenny ut av konkurransen, men fant det ikke nødvendig.

- Det er sinnsykt. Han burde ha blitt tatt ut av konkurransen umiddelbart, sier ernæringseskperten Magnus Nylander, til avisa.

- Han hadde fremdeles fettdepoter å ta av, så jeg besluttet å gi ham en sjanse, sier Udén, som trodde Kennys dårlige form skyldtes matforgiftning.

En leges kall er å helbrede - å gjøre personen så frisk som mulig. Udén har åpenbart gått mot legeeden, hevder Nylander, som mener deltakerne risikerer varige skader på grunn av underernæring.

Programledelsen stiller seg bak legens beslutning, og stoler fullt og fast på ham.

- Jeg synes ikke vi har gått for langt. Det er opp til deltakerne å skaffe mat, det er en del av formatet. Det høres kanskje krasst, men hvert år er det deltakere som ikke klarer de tøffe forutsetningene. Det er en del av konkurransen, sier prosjektleder Gunilla Nilar, som mener Udén har gjort en god jobb.

Hele Norges coronakart