Robinson ingen redningsmann

TV3 sliter med seertall, med annonsesalget og med lønnsomheten. I høst skal redningen ligge i «Robinsonekspedisjonen» og Champions League. Lykke til med sporten.

Det siste året har reality-tv-konsepter falt som fluer, stemt ut av seere eller tv-kanalene selv. «Robinson» er en overlever, men også noe av en overlevning. For vi har jo sett det før. Nå må nok seerne orke å dra i gang interessen for nye deltakere som skal dyttes gjennom konseptkverna på den øde øya.

For nå, i fjerde runde, er «Robinson»-konseptet tradisjon. I fjor hadde programmene bare 356000 seere i snitt, mot 506000 året før. Forrige søndag fikk TV3 bare med seg 170000 til å se på introprogrammet til årets serie.

Ser pent ut

Kvaliteten er der fortsatt: Ei øde øy i Sør-Kina-havet er et godt sted å vise fram bikinier og bare overkropper. Det ser pent ut, og er profesjonelt filmet. Men konseptgjenbruk er også slitasje - vi kjenner elementene litt for godt.

Christer Falck er programleder nå igjen, og gjør jobben litt stivt, uten større følelser eller innlevelse. Han snubler ikke i sine enkle spørsmål, men avleverer dem støtt som en robot, uten noen form for oppfølging som ikke står i manus. Falck blir knapt TV3-ratingens redningsmann.

Denne gangen imponerte tatoveringene på deltakerne. Her var det skulder til skulder med tatoveringer på gutta, og en nesering som hadde gjort en råne stolt.

Verre var det med evnene til å gjøre opp ild.

Lag Nord leverte konfliktene, lag Sør samhold: Hos søringene valgte laglederen selvoppofrende å ta seg selv av øya - muskelbunten sleit vel også tungt med proteinmangel blant kokosnøttene. I nord tok lederjenta ut ei jente, før venninnen ble stemt ut i øyråd. Men hun får sjansen til å komme tilbake; for her skal konfliktene trappes raskt opp. «Snille piker kommer til himmelen. Slemme piker havner på Manglerud,» lød en replikk. Ingen sa hva slags piker som kommer på «Robinson».

Metningspunkt?

Det er mulig frafallet av andre realityserier kan samle realityfans rundt «Robinson», men det er også mulig vi har nådd metningspunktet. Og jenta som falt fire meter ned på bakken og skadet seg, fikk vi ikke høre hvordan det gikk med i første episode.

Virkeligheten bør ikke komme i veien for reality-tv-konseptet.