Robinson-Mette fenger på nettet

Mette Iversen har aldri surfet på Internett. Men nettet har gitt Robinson-Mette en kanonstart på platekarrieren. Hele 17200 har lastet ned hennes debutsingel «A Rocket Ride» via det kontroversielle musikkformatet MP3.

Lanseres hos Christer

- Jeg er helt matt, sier Robinson-Mette (28) etter at over 17000 nordmenn har lastet hennes første musikalske utspill ned på sine harddisker via Internett, mens det i tillegg er 32000 som har lyttet til singelen via nettet.

Overveldende respons

Dermed er Mettes debutsingel allerede spredd til et større antall mennesker enn det norske platedebutanter flest får oppleve. Det er bare et lite aber med suksessen; på nettet har Robinson-Mette vært gratis. Nå undrer plateselskapssjef Larry Bringsjord på om den massive nettspredningen vil svekke eller styrke etterspørselen når singelen denne uka legges ut for ordinært cd-salg.

- Jeg gikk med på å legge ut Mettes singel gratis på nettet over en tredagersperiode for å skape blest om den foran cd-lanseringen. Men nå har interessen på Internett vært så overveldende at jeg bekymrer meg for om det vil ha negativ betydning for cd-salget, uttaler Bringsjord.

Nett-pioner

Uansett er plateartisten Mette Iversen en pioner. Ingen norske artister har tidligere satset så tungt på lansering via MP3-formatet. Formatet er musikkbransjens heteste potet for tida. Tilhengerne mener det er en reell konkurrent til cd-mediet. Det mener i og for seg kritikerne også; de er bare livredde for at det skal bety astronomiske tap for bransjen som lever av å være et bindeledd mellom artister og publikum, nemlig den gigantiske plateindustrien.

 • Å komprimere musikk kan sammenliknes med å pakke sammen snø til en snøball. Store filer blir små og kompakte.
 • En vanlig musikkfil er på nærmere 40 megabyte, og tar rundt fire timer å laste ned fra Internett fra en vanlig telefonlinje.
 • Etter at filen er pakket sammen, tar den bare 3- 4 megabyte. Nedlastingen tar da om lag 15 minutter.
 • Den korte nedlastingstida, og at lyden på MP3-filer nesten er av cd-kvalitet, gjør at MP3 er svært populært på Internett.

  - Kappløpet om å være best på å selge musikk via Internett starter for alvor neste år, uttaler Sæmund Fiskvik i bransjeorganisasjonen IFPI. Enkeltartister, blant dem David Bowie, er for lengst i gang med å bruke nettet for å spre sin musikk til publikum.

  Musikkindustrien har imidlertid så langt vært mest opptatt av å stoppe den uhåndterlige jungelen av uavhengige MP3-sider som finnes på nettet.

  - Det er piratsidene med MP3-filer vi vil til livs, påpeker Fiskvik. Så seint som i går stengte IFPI en hjemmeside som tilbød gratis nedlastning av sangene på VG-lista og 10 i skuddet.

  Universal-direktør Petter Singsaas opplyser at selskapet vil følge Mette Iversens eksempel og markedsføre sine norske utgivelser via nettet fra neste år.

  - Det er imponerende at 17000 mennsker har lastet ned singelen hennes, sier han.

Dette er MP3 MP3 står for Motion Picture Experts Group, audio layer 3, og er et komprimeringsformat for lydfiler.Å komprimere musikk kan sammenliknes med å pakke sammen snø til en snøball. Store filer blir små og kompakte.En vanlig musikkfil er på nærmere 40 megabyte, og tar rundt fire timer å laste ned fra Internett fra en vanlig telefonlinje.Etter at filen er pakket sammen, tar den bare 3- 4 megabyte. Nedlastingen tar da om lag 15 minutter.Den korte nedlastingstida, og at lyden på MP3-filer nesten er av cd-kvalitet, gjør at MP3 er svært populært på Internett.
Dette er MP3 MP3 står for Motion Picture Experts Group, audio layer 3, og er et komprimeringsformat for lydfiler.Å komprimere musikk kan sammenliknes med å pakke sammen snø til en snøball. Store filer blir små og kompakte.En vanlig musikkfil er på nærmere 40 megabyte, og tar rundt fire timer å laste ned fra Internett fra en vanlig telefonlinje.Etter at filen er pakket sammen, tar den bare 3- 4 megabyte. Nedlastingen tar da om lag 15 minutter.Den korte nedlastingstida, og at lyden på MP3-filer nesten er av cd-kvalitet, gjør at MP3 er svært populært på Internett. Vis mer
NETTBABEN: Mette Iversens jungelinspirerte debutsingel handler om sex. Robinson-Mettes utnyttelse av pr-effekten handler om penger.