Robinsonfabrikken

De sendes ut på en ubebodd, øde øy. Men det er bare juks.

Seksten forventningsfulle deltakere i «Robinson» ruslet i forrige uke i land på en urørt strand og en ubebodd øy. Men det er bare maskerade. For noen dager siden kan såpe-deltakere fra en annet land ha bodd på øya. I tillegg til de flere hundre som jobber i produksjonen.

Masseprodusert TV

- I blant bytter vi øy ved sammenslåingen av lagene. Danskene reiser til nordmennenes øy og omvendt. Det er et styr å få øyene til å se ubebodde ut, sier Anna Bråkenhielm fra Strix til Expressen.

Det svenske produksjonsselskapet Strix har stor suksess med «Robinson». I noen uker allerede har vel 150 personer okkupert hele skjærgården utenfor kystbyen Mersing i sørøstlige Malaysia. Akkurat nå spilles den danske og norske varianten inn. I slutten av mai skal de baltiske landene lage «Robinson» og i juni er det Sveriges tur. De har lagt beslag på en hel øygruppe i Malaysia for å masseprodusere TV. I høst skal åtte land vise sin versjon av øy-såpen.

Den ekte Robinson

Det er dermed mange som må bo på Robinson-øya mye lengre enn deltakerne i reality-såpen. Flere nordmenn, svensker, dansker, tyskere og andre nasjonaliteter oppholder seg på øygruppen i Malaysia nesten året rundt.

- Mange i produksjonen er i Malaysia hele sommeren. En del byttes ut. For eksempel reporterne, sier Bråkenhielm, som forteller at de fleste blir noen uker. - De i produksjonen som ikke skal på TV kan brukes av alle landene. Dermed blir de nesten fastboende i Malaysia. Snekkerne reiste ned i mars, og kommer til å bli helt til august.

Blir bushmenn

- En del blir ordentlige bushmenn, man kjenner dem knapt igjen når de kommer hjem etter et halvt år, fortsetter Bråkenheim.

- Det er et gigantisk apparat. I Mersing-området har vi bygget opp en stor organisasjon med hotell, sykehus og båtsjåfører, avlslutter talskvinnen for det sukessrike produksjonsselskapet.

Alt annet en øde altså.

PRESSEN TIL STEDE: Årest Robinsondeltakere stiller opp for pressefotografene.Foto: ESPEN RØST S.
I KULISSENE:Scenograf Andreas Bini og en av assistentene steller i stand et måltid på stranda.Foto: ESPEN RØST S.