Robot-revolusjonen

Når robotene tar arbeidet vårt trenger vi en helt ny samfunnsmodell.

ARBEIDSLEDIGHET: Når robotene overtar middelklassejobbene må vi få en ny økonomisk og sosial samfunnsmodell, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Afp Photo / Kazuhiro Nogi
ARBEIDSLEDIGHET: Når robotene overtar middelklassejobbene må vi få en ny økonomisk og sosial samfunnsmodell, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Afp Photo / Kazuhiro Nogi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Robotene tar jobbene våre og det i økende hastighet.

Robotenes inntog i både landbruk og industri har vart siden den industrielle revolusjonen. En eneste stor suksess, alt tatt i betraktning.

Det tyngste og mest rutinepregede arbeidet er blitt tatt over av roboter og vi har kunnet forbruke flere varer og tjenester.

Nå har robotene kommet for å ta middelklassens jobber.

Det er allerede roboter som skriver nyhetsartikler like godt og selvfølgelig mye fortere enn mennesker. Roboter tar også av seg stadig større deler av handelen på børsen.

IBMs Watson, som allerede har slått menneskehetens beste i Jeopardy, vil også overta lege- og advokatjobber.

Optimister, som Erik Brynjolfsson og Andrew McAfee, håper vi kan jobbe side om side med robotene. Pessimister, som Martin Ford, mener det ikke vil være noen jobb ved siden av. På lengre sikt vil nok pessimistene få rett.

Det er ikke nødvendigvis negativt. Det vil muliggjøre Karl Marx' og John Maynard Keynes' felles utopi om et samfunn hvor folk kan ha tilstrekkelig tilgang på fritid og ressurser til å tilfredsstille alt det deres hjerte begjærer.

Bare vi ikke kjeder oss ihjel.

På den annen side vil hele vår samfunnsmodell måtte omformes.

I dag lever vi av lønnsarbeid og trygdene er knyttet til arbeidsdeltakelse. Uten arbeid, ingen inntekt.

Hvis robotene tar over, skal vi alle leve på sosialstønad? Kanskje.

Men skal vi unngå revolusjon, må i så fall sosialstønaden omformes til en mye mer sjenerøs og verdig borgerlønn. Altså, må vi motta en levelig inntekt kun i kraft av å være borgere, selv om vi verken arbeider eller eier.

Men det vil skape motstand fra kapitalistene som eier robotene. I dag omfordeles inntekt gjennom skatt og velferdsstat. Når robotene tar over jobbene våre, må vi trolig finne en annen måte å omfordele på.

Et alternativ eller supplement til borgerlønn vil være å fordele eierskapet til kapitalen jevnere. Hvis alle har eierskap til robotene, vil man forhåpentligvis kunne leve av avkastningen på den.

Selveierdemokratiet, er en idé som i framtiden vil kunne forene både høyre- og venstresiden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer