DEBATT

Roboter er ikke kreative

Hva er det som gjør mennesket unikt?

KREATIVITET: Bare kreative barn kan konkurrere med roboter. Foto: Sunny studio / Shutterstock / NTB scanpix
KREATIVITET: Bare kreative barn kan konkurrere med roboter. Foto: Sunny studio / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norske skoler gjør imponerende mye for å øke bevisstheten om entreprenørskap. Det arrangeres mange konkurranser og seminarer hvor det å være gründer løftes frem. Vi er kanskje best i verden på entreprenørskap i skolen, men likevel er vi ikke best på nyskaping og innovasjon. Vi har ikke blitt mindre oljeavhengige fordi hele skole-Norge kjemper om de beste elevbedriftene. Trolig har vi tenkt helt feil om nyskaping og innovasjon. Problemet og løsningen er ikke noen driftige elevbedrifter som selger mobildeksler importert via Alibaba.com.

I det mest sette TED-foredraget noensinne, stiller forfatter og ekspert på kreativitet, Sir Ken Robinson spørsmål om ikke skolen - som burde fostre kreativitet - faktisk dreper den. Britiske Robinson mener som flere andre at utdanningssystemet i Vesten ikke evner å ruste dagens unge til å møte en ukjent fremtid.

Robinson går så langt at han sidestiller kreativitet med andre grunnleggende ferdigheter som lesing. Det snart ti år gamle foredraget til Robinson har fått mye anerkjennelse, men det ser ikke ut til å ha fått noen særlig praktisk betydning. Også norske fagfolk peker på at dagens skole i liten grad stimulerer til kreativitet hos fremtidens arbeidstakere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer