Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Robust forebygging i fare

Kjære folkevalgte politikere, tenk dere om. Fjerner man lavterskelhjelp, øker man andelen saker som ender opp med dyre hjelpetiltak.

VIL BEHOLDE BARNEVERNSTILTAK: «Uten Robust, vil det bli et vakuum, som gjør avstanden mellom familier som sliter og hjelpeapparatet som vil hjelpe enda større», skriver innleggsforfatteren om barnevernstiltaket Robust i Oslo, som nå er truet av nedlegging etter at byrådet har prioritert tiltaket vekk. Illustrasjonsfoto: Scanpix
VIL BEHOLDE BARNEVERNSTILTAK: «Uten Robust, vil det bli et vakuum, som gjør avstanden mellom familier som sliter og hjelpeapparatet som vil hjelpe enda større», skriver innleggsforfatteren om barnevernstiltaket Robust i Oslo, som nå er truet av nedlegging etter at byrådet har prioritert tiltaket vekk. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Debattinnlegg

Jeg jobber hver dag som saksbehandler i barnevernet i Oslo og min erfaring som barnevernkonsulent er at det kan sitte langt inne hos de aller fleste familier å be barneverntjenesten om hjelp.  Jeg har brukt mye tid på å overbevise familier om at jeg utdannet meg til barnevernspedagog fordi jeg vil hjelpe folk, ikke ødelegge livene deres. Jeg har også brukt mye tid på å kartlegge familienes hjelpebehov (opptil tre måneder) for å finne frem til den hjelpen de vil få best utbytte av. Ofte ser den hjelpen ut som det Robust allerede tilbyr. Ofte kunne engstelige foreldre og utrygge ungdom sluppet å bli enda mer engstelige og utrygge, om de visste om Robust og det de gjør. 

Derfor ble jeg ganske sjokkert da jeg 1. november kunne lese i Aftenposten at tiltaket Robust er strøket fra Oslo byrådets forslag til 2014-budsjett. Robust er et gratis lavterskeltilbud som drives av Kirkens bymisjon hvor fem erfarne samtaleterapeuter gir hjelp og oppfølging til familier og ungdom som sliter. De må ha tre millioner kroner for å fortsette å jobbe. Rødt, FrP og SV går inn for dette, AP avventer før de vil gi noe svar. Når familier først søker hjelp hos barnevernet, eller når noen andre melder bekymring, så kan situasjonen i noen få tilfeller være så vanskelig at arbeidet barneverntjenesten får gjort blir basert på brannslukking fremfor forebygging. 

Ungdommene er redde for å bli plassert, foreldre er redde for at barna skal bli tatt fra dem. Problemene hos noen ungdommer er allerede så store at de ikke makter å komme seg ut av en negativ utvikling alene, eller med støtte fra andre i det miljøet de allerede befinner seg i. De kan ha utviklet rusproblemer og kriminell atferd, de forsvinner fra hjemmet og ofte står det veldig redde og fortvilte foreldre igjen og tror de skal miste ungen sin for alltid. I noen tilfeller må barneverntjenesten gripe inn og plassere ungdommen på institusjon i opp til ett år. Det Robust ber om, er tilsvarende det det koster en enkelt barneverntjeneste å institusjonsplassere én ungdom på en institusjon i et år. De har allerede hjulpet over 200 familier og ungdom. Dette er en unik mulighet for familier og ungdom til å få hjelp fort og på eget initiativ. Med Robust tilstede er terskelen for å be om hjelp lavere og muligheten for å få den bedre. Uten Robust, vil det bli et vakuum, som gjør avstanden mellom familier som sliter og hjelpeapparatet som vil hjelpe enda større. 

Det finnes skolehelsetjenester, ungdomsorganisasjoner, familievernkontor, lokale hjelpetiltak og lignende over hele Oslo. Det unike ved Robust er at de er tilgjengelige på en annen måte, har nesten ingen ventetid  og de hjelper hele familien på en og samme gang. Fjerner man lavterskelhjelp, øker man andelen saker som ender opp med dyre hjelpetiltak og i verste fall plasseringer. Så kjære folkevalgte politikere, tenk dere om en gang til. Dette burde være et veldig enkelt regnestykke.