robynekspedisjonen

- Jeg vil gi popen statusen den hadde på 80-tallet, sier svenske Robyn.

SVENSKE ROBIN CARLSSON (23) var bare seksten år da hun slo gjennom med den sukkersøte poplåta «Do You Really Want Me». Hun byttet ut i\'en med y, sluttet på skolen og ble popstjerne på heltid.

- Jeg føler ikke at jeg var for ung. Jeg har aldri blitt utnyttet eller pushet til noe. Men det er klart, det er mye du ikke vet når du er seksten. Jeg har prøvd ut mange forskjellige stilarter, men nå føler jeg at jeg har funnet noe som vil vare en stund.

ROBYNS TREDJE ALBUM heter «Don\'t Stop The Music». R&b-singelen «Keep This Fire Burning» har blitt en stor hit, men Robyn vil ikke gå med på at hun har laget et r&b-album.

- Nei, jeg kaller det for popmusikk. Det er dumt at ordet «pop» har fått så dårlig klang. Folk tror det betyr at musikken har mindre integritet og er av dårligere kvalitet. Jeg har lyst til å ta ordet tilbake og gi popen statusen den hadde på 80-tallet, da Madonna og Prince regjerte.

I oppveksten reiste Robyn mye rundt i Europa med sine foreldre og deres teatergruppe. Moren var skuespiller og faren var regissør.

- Jeg ble nok tidlig voksen. I oppveksten var jeg mye sammen med voksne folk. Jeg så hvor alvorlig foreldrene mine tok arbeidet sitt og lærte nok mye av det.

Foreldrene tjente imidlertid ikke så mye penger på teatergruppa, og det var ofte linsesuppe til middag. Men det ble det slutt på da Robyns debutplate solgte 1,5 millioner eksemplarer. De svenske avisene kastet seg over henne og Robyn pratet villig vekk: «Jeg mistet jomfrudommen som 14-åring», «Jeg skiller klart mellom sex og kjærlighet» og «Robyn forteller: jeg tok abort».

- ANGRER DU PÅ at du var så ærlig i mediene?

- Jeg har lært en lekse, for å si det sånn. Svensk presse har forandret seg veldig de siste åra. De har blitt mye mer pågående og ekstreme. Jeg kan ikke være så personlig som jeg var tidligere. Nå holder jeg mer distanse mellom privatpersonen Robin og artisten Robyn. Men jeg ønsker fremdeles å være en artist folk kan relatere seg til, så i tekstene mine vil jeg alltid være personlig.

- Hender det at du lengter tilbake til den tiden du var helt ukjent?

- Nei, egentlig ikke. For nå får jeg holde på med musikk, som er det jeg liker aller best. Og kjendiseriet er en del av pakka som følger med. Men det hender jeg savner skolen litt. Jobben min handler bestandig om å gi noe ut til folk, og sjelden om å ta inn ting. Jeg lengter etter å fylle hodet mitt med kunnskap! Men jeg jo har gått en annen skole.

Robyns album «Don\'t Stop The Music» er ute nå.

HAR BLITT VOKSEN:</B> Robyn er her. Igjen.