Rock - det er fali' det!

Rocken er blitt livsfarlig igjen på Sørlandet den siste uka. At Quart-festivalen har valgt seg Marilyn Manson som et av årets trekkplastre har forutsigbart nok fått det til å koke i Kristiansand, men de sterkeste reaksjonene kommer fra litt uventet hold.

At Marilyn Manson noensinne skulle bli et tema på et landsmøte i et norsk politisk parti hadde man vel aldri trodd, men det skjedde altså sist helg på Frp's landsmøte, skal vi tro gårsdagens utgave av Fedrelandsvennen.

Med den tettheten av trossamfunn og religiøse grupperinger vi finner på Sørlandet, og med den posisjonen Kirken fortsatt har i landsdelen, er det kanskje noe overraskende at Frp er de som skriker høyest i forbindelse med nyheten om at Marilyn Manson ankommer Quart-festilvalen 2. juli. Men mest av alt sier det kanskje noe om Fremskrittspartiets utrolige evne til å kaste seg over saker på sedvanlig hemningsløs populistisk måte.

Manson er tidvis en minst like stor populist som Frp. Foruten hans ideologiske forankring i amerikanske Church Of Satan og Nietsche, vet han å flørte med alt som er farlig. Satanisme og nazisme er ypperlig å flørte med hvis du vil bli fryktet av foreldregenerajonen i det amerikanske bibelbeltet. Og veien fra denne frykten til beundring fra de samme foreldrenes tenåringssønner er svært kort. Det er dette eldgamle rock and roll-trikset Manson vet å benytte seg av. Samtidig er han udiskutabelt en artist med substans. Mansons siste album, «Antichrist Superstar», er en av de beste utgivelse innenfor amerikansk rock i andre halvdel av 90-tallet. Mens nærmest alle andre amerikanske rockere sliter med å løsrive seg fra et grusomt post-grønsj-syndrom som later til å ha lagt en kreativ sperre over rocknasjonen, er Manson et lysende fyrtårn. Hans kombinasjon av knallhard industriell 90-tallsrock sterkt Bowie-inspirert glamrock er nådeløst effektiv og bra.

De siste meldingene går ut på at Manson nå toner ned sin satanist-flørt. Fyren er voldsomt ambisiøs. Mye tyder på at den Quart-aktuelle artisten i løpet av få år er en av verdens aller største rock-stjerner.