Konsert: Metallica i Trondheim

Rock blir ikke bedre enn dette

Ett av verdens største band leverte ei kraftpakke i Trondheim i kveld.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: Verdens største metalband blant grantrærne i Granåsen. Eller hvorfor ikke like godt kalle dem «ett av verdens største rockeband»? Metallica er årets konsertbegivenhet i Trondheim, og for en fest det blir!

The Kids

Metallica : WorldWired Tour

Hvor: Granåsen, Trondheim
Tilskuere: 39.000 (utsolgt)

«Størst og best.»
Se alle anmeldelser

Og - den blir ikke akkurat dårligere av at Metallica har øvd inn en låt med ett av byens egne band. Det vil si, bassist Rob Trujillo har gjort det til en «greie» å spille en lokal sang. Det var naturlig å tenke seg «Splitter pine» eller «Levva livet» - eller hvorfor ikke The Kids' «Forelska i lærer'n», sunget på imponerende godt norsk (med god hjelp fra tekstarket).

Kirk Hammett planker Torstein Flaknes gitarsolo nesten note for note. Et både sympatisk og artig trekk fra de to, dette. Publikumsfrieri blir ikke større. Og - Trondheim blir ikke akkurat mindre forelska i Metallica, heller!

Kremlyd

Det er noe helt spesielt med Granåsen. Jeg opplevde stedet første gang da Bruce Springsteen spilte for tre år siden, også han til toppkarakter. Og - det gjentok seg i kveld: Lyden, som fikk så mye kjeft av en dansk anmelder på Ullevi i Göteborg tirsdag, er fenomenal - trolig særlig takket være trærne som har gitt arenaen sitt navn.

Det er verre med lyset. Norge er et land med lys hele kvelden. Det betyr at den gigantiske bakveggen som skal funke som storskjerm og lerret for diverse effekter har veldig lite for seg -. bortsett fra å understreke hvor store Metallica er blitt. Pyroen, flammehavet og til slutt fyrverkeriet som avslutter kvelden står derimot til 20 i stil ved hoppbakken i høyden over Trondheim.

Låtene

Hardwired
The Memory Remains
Ride The Lightning
Harvester of Sorrow
The Unforgiven
Here Comes Revenge
Moth Into Flame
Sad But True
No Leaf Clover
St. Anger
One
Master Of Puppets
For Whom The Bell Tolls
Creeping Death
Seek & Destroy
Ekstra:
Spit Out The Bone
Nothing Else Matters
Enter Sandman

Thrash metal

Dermed må vi altså «klare oss» med musikken, og det holder lenge når vi står overfor en gjeng som tilsynelatende er like spillesugne som for snart 40 år siden.

Metallica er ganske langt unna det bandet som var med på å definere thrash metal-sjangeren på 80-tallet. Det er først og fremst et stadionband. De har tatt bandet i en mer kommersiell retning, nærmere mainstream rock, sikkert til både frustrasjon og glede.

California-bandet holder hoff i to timer og 15 minutter, og først omtrent halvveis i settet høres de virkelig ut som et hardcore metallband. Det er når en ildsprutende «Moth Into Flame» glir over i en «Sad But True» som kommer som et lite tordenskrall - og, ikke overraskende, står igjen som kveldens høydepunkt. Det vil si, en fenomenal «Master of Puppets» blir en kraftig konkurrent, og vi aner at vi gjerne skulle hatt fullt utbytte av storskjermen bakveggen. .

Men de står forsåvidt i kø, favorittene, helt til - kanskje - alle heavyballaders mor, «Nothing Else Matters», selvfølgelig kommer, før de setter endelig punktum med «Enter Sandman». Nå begynner storskjermen å få sin funksjon også!

Molo

Før den tid har bandet en rekke ganger vært ute på moloen, til stor glede særlig for Golden Circle-gjengen som får nærkontakt, enten hver for seg eller til slutt samlet. Det gir oss som står nærmest en mulighet til å studere trommearbeidet til Lars Ulrich, som ofte er et tema som er oppe til diskusjon. Han er kanskje ikke verdens beste trommis, men det viktigste er at det funker djevelsk godt til sitt formål.

Etter sine mange turer ut på moloen står James Hetfield dessuten fram som en av rockens mest sympatiske der han frir til publikum og kommuniserer med «the Metallica family», som han kaller oss alle.

Dramaturgisk perfekt

Live-published photos and videos via Shootitlive

De åpner med «Hardwired» fra deres - foreløpig - siste album, «Hardwired...To Self-Destruct». fra 2016. Fire av låtene er hentet derfra, mens like mange stammer fra femteplata «Metallica» (1991), «det svarte albumet» - som er manges favoritt. Nytt og gammelt blandes i en dramaturgisk perfekt oppbygd konsert.

Totalpakke

Om to år passerer de 40. «We're still getting better», sier Hetfield syrlig.

«You want heavy?», fortsetter han, og får ikke nei.« You want loud?», spør han seinere, og ingen har noe imot det heller. Det vi får denne kvelden er ei totalpakke av noe av det beste rocken kan by på i dag, langt unna den sirkusforestillingen for eksempel Kiss sto for på Tons of Rock i Oslo for to uker siden. De er like mange, men lydbildet blir likevel så mye større og fyldigere når Metallica plugger inn gitarene.

ER DERE MED?: Lars Ulrich, Kirk Hammett og James Hetfield på den store scenen i Granåsen i Trondheim i kveld. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ER DERE MED?: Lars Ulrich, Kirk Hammett og James Hetfield på den store scenen i Granåsen i Trondheim i kveld. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Hetfield, Trujillo og Hammett (gitar) har hatt sine fighter, noe som blant annet kommer til uttrykk i filmen «Some Kind Of Monster» fra 2004, tilgjengelig på Netflix. Men i Granåsen ser det ut som om de har vært verdens beste venner hele livet. De ser ut til å ta sitt publikum på fullt alvor - snart 40 år etter at de startet. «Survivor» står det på et merke på jakka til Hetfield. Metallica fortjener to fingre i været, og ikke hvilke som helst fingrer heller.

Kudos også til hjemmefavorittene Bokassa og svenske Ghost, som varmet opp 39.000 heavyhoder ved hoppbakken. Neste sommer kommer det tyske metalbandet Rammstein!

Live-published photos and videos via Shootitlive

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer