Rock er en jenteting

Jenterockere kan være tøffere enn gutta. Dagbladet har snakket med Launderettes - og gir en oversikt over norske jenteband.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jenterock er et fyord blant kvinnelige rockere. - Jenterock er ingen sjanger. Det fins mange jenteband, men vi er ingen ensartet gruppe, sier trommeslager Cecilie Asker i oslobandet Launderettes.

Hun spiller sammen med Ingvild Nordang (sang), Ragna Nordenborg (orgel), Linda Kastbakken (bass) og Launderettes eneste mannlige innslag, gitarist Thanasis Therianos - som bare går under betegnelsen grekeren.

Lunderettes er et av stadig flere jenteband. Foreløpig spiller de på bortebane, for fremdeles er det gutta som dominerer i rocken. Men skal vi tro Launderettes, så er det i ferd med å jevne seg ut.

Garasjerock

- Folk snakker om jenteband, men sjelden om gutteband. Med tida vil også vi bli omtalt som band , på samme måte som man ikke lenger sier sykepleierske eller forfatterinne, sier Ingvild.

Dagbladet har møtt Launderettes, uten grekeren . Etter å ha gitt ut flere ep-er, kom cd-en «Shaken and Disturbed» ut tidligere i år. Det er en samling garasjerocklåter med 60-tallsvri som de har mottatt gode kritikker for.

Bandets historie startet for sju år siden. Et knippe jenter kom sammen og dannet punkbandet Panic.

- Vi øvde i en garasje, og ble vel påvirket av det. For vi endte opp med å bytte navn og spille garasjerock, sier jentene som nå er midt i 20-årsalderen.

Devil Dolls

Launderettes tilhører en stor familie, og har venner over hele verden. «Garasjelauget» omtaler jentene som den verdensomspennede familien .

- Vi turnerer i Norge, i nabolandene og på Kontinentet. Vi har nok av forespørsler, men er selektive i valg av jobber. Platene våre blir distribuert i Europa, USA og Japan, sier Ragna.

Nettverksbygging er viktig for jentene. Asker og Nordenborg står bak Devil Dolls-festivalen, og er nå i ferd med å starte Devil Dolls Records. Og her er det bare plass for band hvor majoriteten består av jenter.

- Det er klart at vi er politisk bevisste. Det er viktig at jenter som spiller rock står sammen og hjelper hverandre. Solidaritet og nettverksbygging er viktig, sier Nordenborg.

Ingen guttegreie

Rock er ingen guttegreie, og jenterock kan ikke sammenliknes med kvinnefotball, mener Launderettes.

Fotball er mer fysisk enn musikk. Sånn sett er gutta sterkere enn jenter, men man trenger ikke å være sterk for å spille rock. Det handler ikke om biologi, eller om et rockgen som bare gutta har, sier Ingvild.

- Men vi spiller vel ikke i så stor grad på rockklisjeer som gutta. Jenter går sjelden ned i knestående når vi spiller gitarsoloer, brisker oss eller stagediver i særlig grad.

- Blir dere respektert som rockmusikere?

- Ja, stort sett blir vi tatt på alvor.

- Hva med groupies. Har dere det?

- Ja, men det er ikke gutter som banker på backstage for å knulle. Det er mer rocknerder som vil prate musikk og få autografer. Mange er litt redd, eller usikre på oss. Vi framstår vel som ganske tøffe. Det er hyggelig å bli satt pris på, sier Asker.

- At jenteband ikke har stayerevne, er bare tull, hevder Launderettes.

- Tenk på alle guttebandene som oppstår og forsvinner like fort. Jenter som velger å spille, mener noe med det.

Norske jenteband

The Rebelettes
Seks sassy soul sistas som spiller 60-tallspop (girlgroup) og -soul. Bandet består av jenter fra Bronco Busters og The Laundrettes. Gir nå ut sin første vinylsingle på Sneakers Records.

www.rebelettes.com

Bronco Busters
Tre hardtslående jenter fra Stavanger. Spiller indierock/pop/punk. (Med fuzzgitar, hardtslående rytmer og melodisk vokal.) Veteraner som feirer tiårsjubileum til neste år. Har blant sine meritter gitt ut albumet «Fuzzparade» og flere ep-er. De har tidligere vunnet Zoom og Bylarm. www.broncobusters.com

Cocktail Slippers
Relativt nystartet band med medlemmer fra Barbarellas, Eventyr og Stine & Punchdrunks. Bandet spiller powerpop og rock'n'roll med catchy melodier. Ga ut debutplata «Rock It» i vår.

www.cocktailslippers.com

Bazooka Boppers
Er den nyeste stjernen på Tigerstadens rockehimmel. Bandet består av fem teenage rebel-rockettes. Spiller bredbeint rock'n'roll, med sneackersene godt plantet i både Chuck Berrys 50-tall og Motörheads 70-tall. Har spilt en rekke konserter i Oslo og omegn. Er i ferd med å gi ut sin første single.

Pumps
Spiller klassisk punkrock inspirert av 70-tallspunken. Fem jenter, har gitt ut en splitsingle med Retardos.

Umbrella
Rocketrio med tre jenter som spiller tradisjonell hardtslående rettfram-rock. Bandet har danket mange av byens tøffere rockband med gutter, og kommet til finalen i Fightclub-turneringen. Finalen er på SoWhat! i kveld. De spilte også på Devil Dolls-festivalen 2000.

Fake
Tøffe damer som spiller en grønsjinfluert heavyrock. Bandet har bodd i Seattle et halvt år, hvor de knyttet kontakter med folk fra band som Soundgarden og Nirvana. Gitt ut et par album og turnert mye.

Zeenon
Spiller eksperimentell industrimetall. Tre jenter og en gutt. Har holdt på i fem- seks år, gitt ut plater og turnert en del.

Mensen
Rockeband influert av stonerrockband som Hellacopters, Gluecifer og gamle band som MC5. Har gitt ut et album, som nå blir reutgitt på Gearheads egen platelabel. Tre jenter og en gutt. Bandet har vært på en rekke europaturneer, og er vel det bandet med jenter som turnerer mest.

Fuzzmatica
Spiller skarp rock litt i samme gate som Zeenon. Har ikke holdt på like lenge.

Furia
Melodiøs poprock, litt melankolsk og til tider rått. Minner litt om Seigmen.

Chicas del Coro
Western swing-duo. Spiller autentisk 40-talls western swing med backingband.

www.chicasdelcoro.com

Pulp Vixen
Kvinner med bakgrunn som servitører på rock-kafeer i Tromsø som tok skjea i egen hånd og startet band. Spiller mørk og dyster poprock. Ga ut cd-en «Toxic» i 2000.

Supervixen
Blir omtalt som en østrogenversjon av Turboneger, litt The Hives og en dæsj The Stooges. Skittent og rifftungt fra Trondheim.

Fab Foursome
Melodiøs gitarrock fra Stavanger. Har gjort seg bemerket på Zoom-turné og Bylarm 2002.

Ephemera
Akustisk pop fra Bergen i Beth Orton- og Stina Nordenstam-gata med tre plater bak seg.

Venke Fuzz
Punkband som startet opp på Blitz for ca. fire år siden.

OPP OG FRAM: Det blomstrer for norske jenteband. Stadig flere kommer opp fra kjellere - og neppe har de vært bedre, heller. Her er Launderettes, som nylig ga ut den kritikerroste cd-en «Shaken and Disturbed». Bandet består av Linda Kastbakken, Ingvild Nordang, Ragna Nordenborg og Cecilie Asker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer