Rock er farlig det!

KRISTIANSAND (Dagbladet): På rekordtid har Marilyn Manson blitt verdens mest omtalte og omdiskutere rockstjerne. Med Lennonsk sleivkjeft påstår han nå å være større enn Satan. Men det var nok ikke djevelen selv som inntok Bibelbeltet i går. Bare en vanvittig slu manipulator og entertainer.

Ifølge Manson selv fra scena ute på Odderøya, var det Kristiansand som brakte ondskapen til ham og ikke motsatt. Det onde kom til han i form av en toller på Kjevik lufthavn. Den onde tolleren rotet i Mansons bagasje etter dop. Så ond var tolleren at han ville putte et par fingre opp i Mansons anus for å sjekke om der var dop.

En tynget kunstner

Slike hendelser gjør inntrykk på en stakkars omreisende kunstner som er tynget av beskyldninger fra alle kanter.

Midtveis i konserten benyttet Manson sine Kjevik-traumer i en hysterisk predikant-sekvens om hvordan Gud kom til ham og berettet at det var Jesus Krist som fant opp kokain, marihuana og LSD.

Hadde pinsemenigheten i Kristiansand fått med seg denne sekvensen av konserten, ville de nok muligens ha innsett at det å arrangere et eget bønnemøte for å stoppe en rocker med så pass høy tegneseriefaktor er smått latterlig. Det er nesten så man mistenker Manson selv for å ha sendt menigheten et raust kollektbeløp på forsommeren mot at de ga ham litt ekstra pr.

Glimt i øyet

For øvrig leverte Manson et ujevnt, men høyst severdig show. Om han ikke er antikrist, så er han i alle fall en anti-kjedsomhetens rockstjerne. Bredbeint, spyttende og foraktfull på sitt podie er Manson en mektig scenefigur. Mens grønsjbølgen klarte å strippe rocken for utstråling og utadvendte stjernekvaliteter, henter Manson det tibake med sitt snerrende sceneuttrykk. Og i går var faktisk også glimtet i øyet der, samtidig som Manson ikke hadde vært der han er i dag hvis han ikke hadde framført sine selvprofetiske budskap om antichrist superstar og the god of fuck med hatsk alvor.

Trusler mot pressen

Da Manson fem og en halv time før konsertstart landet på Kjevik, ble man minnet på at Manson egentlig er 30-årige Brian Warner. Med slitt skinnjakke og med skuespillerkjæresten Rose McGowan i hånda vandret han usminket over rullebanen. Midt ute på rullebanen stoppet han opp og så seg forvirret rundt - tydelig uforberedt på at medlemmer av pressen ville være til stede ved ankomst. Men da Mansons livvakt på nærmere 200 kilo truet fotografene med at det kjapt kunne skje en ulykke med kameraene deres, var maktbalansen gjenetablert.

Men ryktene om at hele Sørlandet har sitret av frykt og avsky foran Mansons besøk, er nok å ta i. En gruppe godt voksne kvinner ute i ankomsthallen satte ord på det.

- Jeg har aldri hørt om Manson, utbrøt Solveig Danielsen fra Farsund.

- E' det ei ho, ville en annen vite, mens en tredje frue satte punktum:

- Å, han er nok noe for de unge.

ROMPA BAR: Marilyn Manson rev ikke en bibel i filler slik han pleier å gjøre på sine konserter.