Rock for 600 mill.

Gigantshowene på Valle Hovin er gigantbusiness. Nye beregninger viser at publikum til sammen har lagt igjen over en halv milliard kroner i forbindelse med konsertene.

650 000 fans har siden starten med Tina Turner besøkt Rock-Norges storarena.

Dette betyr at vi har handlet rockeopplevelse for nesten 200 millioner kroner - og det bare i billetter.

Geelmuyden.Kiese har gjort et regnskap for Gunnar Eide A/S der de kommer fram til at publikum på Valle Hovin-konsertene gjennom de siste 11 årene har lagt igjen oppunder 600 millioner kroner.

Her er det meste tatt med i regnskapet - det som brukes på hotell, pølser, øl, T-bane og så videre.

Savner anerkjennelse

- Vi savner litt anerkjennelse fra Oslo kommune. Vi har her en verdiskaping som er formidabel. Rapporter viser at hotellnæringen i Oslo har fått inn oppunder 100 millioner på Valle-konsertene. Men vi syter ikke, sier Rune Lem i konsertarrangøren Gunnar Eide A/S.

Sommeren for 11 år siden begynte en ny æra i norsk konserttradisjon - Norge fikk endelig stadionkonsertene som man tidligere hadde måttet reise til Sverige for å oppleve. Endelig var vi blant landene som kunne invitere de aller største stjernene.

Nå kunne Bruce, Michael, Prince og Stones i hvert fall vurdere å slenge innom avkroken i nord.

Bjerke travbane

Det koster 700000 å leie Valle Hovin for et arrangement.

Dette er så dyrt at man har begynt å se seg om etter andre mulige konsertarenaer.

- Bjerke travbane er veldig interessant. Men foreløpig bruker vi Valle Hovin. Rent praktisk er den jo ypperlig, det har også flere av artistene kommentert, forteller Lem.

At skøytebanen Valle Hovin, med plass til 40000 konsertgjengere, i det hele tatt ble tatt i bruk som konsertarena skyldes mest av alt tilfeldigheter.

Tina Turners vonde hals skal ha mesteparten av æren.

Tina skulle ha to konserter i Drammenshallen i februar 1987, men måtte avlyse i siste sekund. Der og da tok Rune Lem beslutningen.

- Vi hadde allerede syslet med tanken om å gjøre Norge til stadionnasjon, og Valle Hovin var blitt nevnt noen ganger. To dager seinere var det klart at vi skulle få Tina tilbake - allerede sommeren etter - på Valle Hovin. Vi lagde et sommershow med blant andre Joe Cocker og Robert Cray der Tina var hovedattraksjon, sier Lem. Og etter Tina strømmet superstjernene på. Allerede året etter, i 1988, var det tre megakonserter i løpet av 16 dager.

Pink Floyd, Prince og Bruce Springsteen svingte dette året innom Oslo. Og siden har det gått slag i slag med totalt 19 Valle Hovin-konserter.