Rock fra skyggesida

Sterk samling med sanger om livets skyggesider.

CD: Oslo, en tigerstad med glefsende kjeft og sammenknepne øyne. En by som spiser tapere til frokost. En by full av skygger, der de elendige tumler forbi i halvmørket; tiggere, stoffmisbrukere, de huløyde og de nedkjørte - ansikter og kropper som vekker ubehag, som får blikk til å vende seg vekk, mennesker til å skynde seg forbi før samvittigheten spenner bein på dem.

Stort spenn

Prosjekt 101 har som siktemål å vekke denne smertefulle siden av byen til syne, kanskje knytte noen bånd mellom de tilsynelatende uforenlige universene som preger et Oslo som er underlagt vår tids løpske markedsliberalisme. Klasseskillene øker. Mens pengene klirrer på børsen, blir skaren av dem som faller utenfor stadig større. Prosjekt 101 har som siktemål å «skape bevissthet om sider ved byen som samfunnet ofte glemmer, gjemmer og ignorerer» og på den måten «skape et bedre Oslo for alle». Rocken har en rik tradisjon for å berøre slike temaer. Denne tre CD-ers utgivelsen er særdeles velredigert, usentimental, tøff, rett-på-sak og antispekulativ. Utvalget spenner fra poetiske, nakne viser til rå, dampende rock \'n\' roll, fra sanger som synliggjør fortellinger i lysende tekster til rock som hogger ut skulpturer i betong og asfalt, fra stjerner som Bjørn Eidsvåg og Turboneger til ukjente artister, for eksempel Staal, som står for et av prosjektets sterkeste sanger, «11 dagar». Men for all del, her står aha-opplevelsene i kø.

Sjel og sinn

Samlingen rommer 47 sanger i alt. Den første CD-en samler de mest stillferdige sangene, den andre hardere rock-versjoner, den tredje er mer variert og spenner fra soul og rap til elektronika og «psykedelisk» inspirerte låter. Alt i alt en norsk «underground»-trilogi til sterk ettertanke for den som åpner sjel og sinn. Og hvem kan unngå det, etter å ha lest diktet som åpner heftet som følger samlingen, skrevet av poeten Rikke, kjent fra magasinet =Oslo: Jeg tenner en fyrstikkog lar den brenneliten flamme varmer godt Den bøyer seg mot fingreneettersom den blir varmeremer nedbrent Men jeg lar den brennetrenger den varmen At jeg vil få vondt seineretenker jeg ikke på da