Rock-fritt på Kongsberg

Amerikansk jazz dominerer, fotball-VM influerer og rocken er fraværende på det programmet Kongsberg Jazzfestival presenterte i går.

Men fortsatt arbeider programkomiteen for å få et par store navn til festivalen, artister som ikke nødvendigvis hører til i jazzens kjerneområder. Kongsberg-festivalens daglige leder Tore Flesjø la likevel ikke skjul på at debatten om statsmidler til rocka jazzfestivaler har ført til skjerpet tenking i programkomiteen. Og med Chick Corea (sekstett med Ellington-, Monk- og Richard Rodgers-musikk), toppsangerinnen Cassandra Wilson med band, jazzutgaven av Branford Marsalis, Sam Rivers og Clarence «Gatemouth» Brown øverst på importlista, viser Kongsberg så langt en plettfri jazz/blues-profil for sine 1,5 millioner stats- og kommunekroner.

Fotball-VM er en programfaktor, konserter er lagt utenom kamptid og festivalen stiller med storskjermer.
Norske hovednavn på programmet er Bugge Wesseltoft (New Conceptions of Jazz), som skal kvittere for fjorårets store pris med en utekonsert; Eldbjørg Raknes Trio og Gisle Johansen/Ingebrigt Håker Flaten/Vidar Johansen i et sein-Coltrane-konsept. Britiske Claire Martin (vokal), puertoricanske David Sanchez (saksofoner) og amerikanske Brian Blade (trommer)- alle med band- er blant de mange andre som skal gjøre dager og netter heite på Kongsberg mellom 1. og 4. juli. Kirkefolket får også sitt: Vokalgruppa Take 6.

<B>JAZZ, BLUES OG INGEN ROCK</B> - så langt: Daglig leder Tore Flesjø og styreleder Tommy Edvardsen presenterte Kongsberg-programmet i går.