Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rock \'n\' roll i bokform

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROCKLITTERATUR: Om det ikke er så merkbart i Norge, er bøker som kretser om populærmusikk en storindustri, særlig på det engelskspråklige markedet. Spennet sjangermessig og tematisk er enormt. I dag anmelder vi en av de få bøkene av dette slaget som er oversatt til norsk, «Ifølge the Rolling Stones», dessuten en kriminalroman som dreier seg om rock og en selvbiografi fordums Donovan.

TRE EKSEMPLER på det omseggripende fenomen rockbok. Helt siden midt på 1970-tallet har rocken som kulturfenomen vært utvidet til det boklige. I starten dreide det seg først og fremst om historikk, analyser og musikkritikk. Bøker knyttet til magasinet Rolling Stone dominerte markedet. Fortsatt er magasinets store musikkhistorie fra 1978 grei å ty til, med høy grad av grundighet og journalistiske ambisjon. Diverse antologier med magasinets reportasjer og intervjuer likeså. Samtidig kom bøker knyttet til jazz, blues og country. I dag er bøker om ikoner som Miles Davis, Robert Johnson og Hank Williams på grensa til en industri. For ikke å snakke om Elvis Presley, Bob Dylan, The Beatles og The Rolling Stones.

SJANGRER SOM dominerer denne businessen er biografier, selvbiografier (ofte ført i pennen av skriveføre ghostwriters), temaorienterte analyser, lokal historikk, pikante avsløringer, fotobøker, tekstsamlinger, bøker med lister, brede historiebøker, spørrebøker, skildringer av epoker og sjangrer - dessuten romaner, kriminalmysterier, dikt- og novellesamlinger knyttet til rock. De verste er tørre som snus, de beste begynner å synge straks du åpner dem. Tronsmos bokhandel, som trolig har Norges største utvalg av slike bøker, har flere meter med hyller fra gulv til tak med bøker av dette slaget. Forleden signerte selveste Lou Reed bøker hos Tronsmo og kjøpte selv en god bunke bøker etter at hans egne var utsolgt.

HVA MED NORGE? Som den alltid like grundige populærkulturhistorikeren willy b i 2002 avdekket i en bred reportasje i Ballade, fins det overraskende mange bøker med detaljkunnskap om norsk rock. Hva med den samlede skildringen, anno 2006? Vi har hatt TV-programmer, plateantologier og leksikon. Men det store verket? Det mangler. Ryktene går om diverse prosjekter. Hvem kommer først i mål? Vi venter i spenning.