Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rock og arkeologi

Seks enkle cd-er som kartlegger norsk rocks historie.

 • Les flere musikkanmeldelser.

  CD: Tv-serien «Norsk rocks historie» har forhåpentlig skapt to typer reaksjoner, alt etter om man husker eller ikke husker. De som husker, blir minnet om alt det merkelige og spennende som knytter seg til utviklingen av norsk rock - i skjæringspunktet mellom trang til å skape musikk og vilje til å tjene penger. De som ikke husker, bør bli nysgjerrig på norsk rocks obskure fortid.

  Mye av utviklingen er selvsagt felles med rockens historie i sin alminnelighet. Men det fins også nasjonale særpreg, knyttet både til enkeltpersoner og til geografisk spredning.

  Dette gjenspeiles på denne strålende cd-serien, som går direkte inn i den historiske systematikken programmene er preget av.

  Én cd er viet 1950-tallet med rock'n'roll. Neste tar for seg Shadows-gruppene.

  Deretter følger på hver sin plate; beatgrupper, rhythm'n'blues & psykedelia, progressiv rock og fra viserock til rock på norsk. Plateserien består av en type «best of»-samlinger innenfor hver av disse periodene. Platene er også forbilledlig forsynt med bakgrunn og låtkommentarer fra primus motor for prosjektet, Per Kristian Olsen.

  De fire første platene viser en rock som følger internasjonale trender. Men allerede gitarbandepoken har eksempler på det norske, med «piggtråd»-utgaver av «Piken i dalen», «Eg ser deg utfor gluggen» og en låt som The Climbers' «Flukten fra landsbygda» . Ellers kan man vel si at en viss type Club 7-humor speiles i en LP-tittel som «From Public Enemies Without Love».

  Men først på den femte og sjette plata blir rocken for alvor mer nasjonal. Ikke bare ble det sunget på norsk språk med norske dialekter, men folkemusikktradisjoner og trendy politiske konflikter setter dype spor i musikken.

  Et Vømmøl Spellmannslag er utenkelig uten kamp mot «EEC og dyrtid», som det het i hine hårde dager.

 • Les flere musikkanmeldelser.
TONEANGIVENDE: Pussycats var det første rockebandet i Norge som skapte hysteriske tilstander.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media