Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rock og regn avrundet Kongsbergjazzen

Overskudd for festivalen som får ny leder etter 2012-årgangen.

VITALT: Marcin Wasilewski (tv), Arild Andersen, Tommy Smith og Marcus Stockhausen i Kongsberg Kino. Trommeslager Patrice Héral er skjult bak Smith. Foto: Bjørn-Owe Holmberg.
VITALT: Marcin Wasilewski (tv), Arild Andersen, Tommy Smith og Marcus Stockhausen i Kongsberg Kino. Trommeslager Patrice Héral er skjult bak Smith. Foto: Bjørn-Owe Holmberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): På en kjølig, regnvåt avslutningsdag trakk Motorpsycho og Primus om lag 2500 begeistrede publikummere til utekonsert på Tubaloonscenen, mens Arild Andersen fylte Kongsberg Kino for tredje år på rad, denne gang med en spesialsammensydd kvintett bestående av gamle og nye samarbeidspartnere.

Rockefansen fikk sitt så det holdt fra begge de garvede bandene, og også frijazzpublikumet hadde en stor dag med blant andre Barry Guy New Orchestra og Paal Nilssen-Love solo og i trio med Peter Brötzmann og Massimo Pupillo.

Rundt midnatt avsluttet Marilyn Mazur's Celestial Circle den 47. Kongsberg Jazzfestival i Kongsberg kirke. 

Men jazzfestivalens hovedperson denne dagen ble på mange måter Arve Henriksen, uten at han selv var til stede.

Beveget
Den 43 år gamle trompeteren og komponisten fra Stryn var på spillejobb på North Sea Jazz Festival i Rotterdam da han ved middagstider ble utropt som vinner av DnB NOR/Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris på 300 000 kroner. Henriksens sønn, Oliver, mottok prisen på vegne av faren, som samme dag mottok den 5000 dollar store Paul Acket Award i Rotterdam.

Via Skype deltok en beveget prisvinner på en pressekonferanse på Kongsberg etter tildelingen. Han medgikk at å få den store prisen, som i år er tredoblet fra de 14 foregående års 100 000 kroner, føltes absurd.

- Men jeg er takknemlig og glad for prisen og de mulighetene den åpner for å finansiere nye musikalske prosjekter. Samtidig føler jeg meg ydmyk i forhold til de musikerne som har gitt meg så mye gjennom mange års samarbeid, sa Henriksen. Neste år kommer han til Kongsberg Jazzfestival med en Takk for prisen-konsert som han allerede har mange ideer for.

Gjenhør
Arild Andersens konsert ble et fint gjenhør med et knippe av bassistens komposisjoner («The Fox», «Hyperboreans», «Elektra's Song», «Lucia» m.fl) fra et band der de skarpe musikantene Tommy Smith (saksofoner), Markus Stockhausen (trompet, flygelhorn), Patrice Héral (trommer, elektronikk) og Marcin Wasilewski (piano) var medspillere. Wasilewski erstattet på kort varsel Carsten Dahl, men føyde seg sømløst inn i den vitale musiseringen som bød på suverene enkeltprestasjoner og solid ensemblespill i rikt monn.

I mål
Kongsberg Jazzfestival kom i mål i natt, etter fire døgn der værgudene bare delvis har spilt på lag med arrangørene og nok skremt flere fra å kjøpe billett til utendørskonsertene på Kirketorget. Til tross for dette sier festivalledelsen seg fornøyd med publikumsoppslutningen og et billettsalg som peker mot nok et år med overskudd.

Også den nye Lysthusscenen og det nye Mattorget i området rundt Kongsberg kirke har vært vellykket og bidrar til at området rundt kirken nå utgjør festivalens geografiske tyngdepunkt.

PRIMUS:  Lee Claypool (th) Jay Lane (trommer, skjult)  og Larry LaLonde leverte til fansens store begeistring. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
PRIMUS: Lee Claypool (th) Jay Lane (trommer, skjult) og Larry LaLonde leverte til fansens store begeistring. Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer

Neste år står nok en scene klar der Pavescenen i dag er plassert, så når festivalen feirer sin 50. festival i 2014, blir det med en ganske annerledes infrastruktur enn da det hele startet.

Da vil også en ny daglig leder ha overtatt etter Pål Fidjestøl, som slutter etter neste års festival.

Fidjestøl har ledet festivalen siden 2006 og sier at avgangen skjer etter hans eget ønske og at tidspunktet har vært planlagt lenge for å gi en ny daglig leder anledning til å forberede jubileet. Ifølge styreleder Jon Steen håper festivalen å kunne offentliggjøre navnet på ny daglig leder før jul og ha vedkommende på plass på kontoret pr. 1. juni 2012.

SKYPE:  Prisvinner Arve Henriksen var til stede pr bildetelefoni og takket juryen, fra v. Egil Erlandsen (DnB NOR), Knut Borge (NRK) og Tor Dalaker Lund (Kongsberg Jazzfestival). Foto: Bjørn-Owe Holmberg
SKYPE: Prisvinner Arve Henriksen var til stede pr bildetelefoni og takket juryen, fra v. Egil Erlandsen (DnB NOR), Knut Borge (NRK) og Tor Dalaker Lund (Kongsberg Jazzfestival). Foto: Bjørn-Owe Holmberg Vis mer