Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rock og romaner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I DAGENS Bokmandag ser vi nærmere på forskjellige bøker med et forhold til rock\'n roll. Vi anmelder blant annet en norsk debutroman som slutter seg til en lang rekke norske og internasjonale romaner om rock-gruppers vekst og eventuelle fall. Rockmusikeren er en moderne, litterær figur. Musikkens verden spenner fra scene og platestudio til klubber og konsertarenaer. Rock er symbol både på en opprørsk, kunstnerisk drift og på grenseløs kommersiell suksess. Rockmusikere kan være hovedpersoner i utviklingsromaner, som i Morten Jørgensens «Sennepslegionen», i kriminalromaner, som i Gunnar Staalesens «Falne engler» eller i samfunnssatire, som i Torgrim Eggens «Den nye Dylan».

MEN DETTE ER bare én måte rock\'en griper inn i litteraturen på. Det fins mange flere. Rock er etter hvert en selvfølgelig del av mange menneskers hverdag. Forfattere er ikke noe unntak. Rockreferanser er for mange forfattere en selvfølge også i romanintriger som ikke nødvendigvis dreier seg om musikere eller musikk. Henvisninger til rocklåter eller spesielle artister kan være en måte å karakterisere personer på.

EN REKKE framtredende amerikanske kriminalforfattere lar rock-rytmer akkompagnere sine intriger, blant dem George Pelecanos og James Lee Burke. Nick Hornby har skildret rock som et særegent, maskulint, ikke så lite nerdete interessefelt i sin roman «High Fidelity». Nobelpriskandidater som Don De Lillo, Thomas Pynchon og Salman Rushdie har brukt rock som underlag for storslåtte, potsmoderne romanvisjoner. I Norge strømmer en rock-musikalsk linje gjennom bøkene til forfattere som Kjartan Fløgstad, Lars Saabye Christensen, Frode Grytten, Morten Harry Olsen og Jan Kjærstad. Og mange flere. Hvem vet om ikke rockens rytmer og særpreg også inspirerer det språklige hos mange forfattere. Språk er på sitt beste musikk med andre midler.

ROCK ER OGSÅ en faglitterære industri i vår tid. I Norge har man de seinere åra fått flere biografier av enkeltartister og band. Et norsk rockleksikon er under arbeid. Norsk rockhistorie og behovet for et museum er under debatt. Det svinger, med andre ord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!