Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

rock show

Chris Rock skal ta kjendisene i skole på søndagens Oscar-utdeling.

CHRIS ROCK (40) står omringet av damer utenfor møterommet og får farget skjegget med en svart blyant. Og vi som trodde Thomas Giertsen var forfengelig.

Noen minutter senere entrer Rock podiet foran 30 journalister. Lite er skumlere enn å stille spørsmål til en komiker. Og Rock er kanskje verdens beste.

Første journalist ut er fra Israel.

-  Så, Chris, jeg ville spørre, siden det på en måte var en overraskelse, på en positiv måte, at de bestemte seg for å velge deg i rollen som Billy Crystal (tidligere Oscarkonferansier, red.anm).

-  I rollen som Billy Crystal? gneldrer Rock i kjent stil og alle unntatt en israeler med røde kinn ler.

-  Jeg skal ikke spille Billy Crystal, fastslår det fargede skjegget.

HAN GIKK PÅ SKOLE med nesten bare hvite ungdommer. Rock har flere ganger fortalt hvordan han ble banket opp med balltre av medelever i Brooklyn, New York. Da han i 2003 fikk en stjerne på Hollywood Walk Of Fame, ble han spurt hvordan det føltes at folk nå kunne tråkke på han.

-  Det føles som gamle dager.

18 år gammel gjorde han sin stand-up debut på en komiklubb i New York. Ikke lenge etter så Eddie Murphy en opptreden, og derfra gikk det i ett. I 1987 tok Murphy ham med i «Beverly Hills Cop 2». Han var tre sesonger i besetningen til tv-showet «Saturday Night Live». Men det var først i 1997 med tv-programmet «Bring The Pain» han for alvor slo gjennom og vant to Emmy-priser. Samme år ble han for første gang spurt om å være vert for Oscar-showet.

-  Jeg har alltid svart at det er en gammelmannsjobb, men nå har jeg jo blitt eldre, forklarer den ferske 40-åringen.

ETTER AT ROCK ble utropt som ny konferansier har mange spurt seg hvor mange sekunders forsinkelse produsentene vil legge inn for å kunne kutte bort støtende kommentarer. Chris har tidligere kvestet mangt et ego som programleder for diverse MTV-show. Senest på MTV Video Music Awards i 2003 omtalte han Beyoncé Knowles hårsveis som et «rottereir». Og da han oppdaget de unge Olsen-tvillingene foran scenen, fastslo han at de måtte ha plassert R.Kelly «heeelt bakerst» hvis han skulle vært tilstede.

Men produsent Gil Gates er ikke redd for at Chris skal gå over grensa søndag kveld. Kanskje er det akkurat hva showet trenger, for Oscarakademiet vil gjerne sprite opp showet.

-  Hva er det verste som kan skje når du er på scena søndag?

-  Strømbrudd ville vært kjipt. Eller å bli gjengvoldtatt av skuespillerne i «Sideways», sier Rock.

-  Hva gleder du deg mest til ved showet?

-  Det er stas å få jobben, men jeg må likevel jobbe den kvelden. Jeg er sikker på at Brad Pitt kommer til å få seg i limousinen sin og slik, men jeg må jobbe.

-  Har du pleid å se på Oscar?

-  Jeg husker det ikke som at jeg hang ut i Brooklyn og noen sa «yo, vi må inn og se på Oscar», den dagen kom visst aldri.

-  Hva bringer du til showet som gjør det mer verdt å se på?

-  Hva jeg bringer? En halvkilo marihuana. Neida.

-  Gjør du noe for å bli mindre nervøs før du går på scena?

-  Kokain. Jeg kutter opp litt ecstasy og ... neida.

-  Nå ser det ut som om produsenten får et hjerteinfarkt.

-  Nei, nei, nei. Jeg elsker de greiene der, forsøker Gil Gates.

ROCKS KONE, Malaak Compton-Rock, er grunnlegger og sjef for StyleWorks, en non-profit-organisasjon som tar imot damer som er på vei tilbake fra trygd til arbeidslivet. Hos henne får de tips om sminke, klær og hår, slik at de kan gå på jobbintervjuene med bedre selvtillit.

Men ektemannen Chris Rock vil ikke være med på at han bryr seg om annet enn seg selv.

-  Har du en større ambisjon eller en dypere mening med det du driver med?

-  Nei, nei.

-  Er det ingenting du vil oppnå med karrieren, du har jo mulighet til å nå så mange?

-  Jeg holder stort sett på med alt jeg har lyst til å gjøre: Skuespill, regissering, jeg skriver mer og jeg gjør mye stand-up. Og jeg vil gjøre mye mer stand-up rundt om i verden. Jeg vil virkelig bli en stor verdens ...

-  Men har du ingen, du vet, litt Michael Jackson-«Heal the World»-aktig ambisjon.

-  Nei, nei. Drit i verden.

-  Hvor har du tenkt deg på turne?

-  Jeg reiser overalt de forstår engelsk.

-  Norge? spør nordmannen.

-  Hey, jeg drar dit.

-  Danmark? spør dansken.

-  Denmark? Bring it on!

-  Singapore? spør en singaporsk journalist.

-  Singapore? Tror ikke det, nei.

Oscarutdelingen går av stabelen natt til mandag, norsk tid. NRK2 viser et opptak 19.30 tirsdag.