Rock ved reisens slutt

Det er ikke lenger presten som bestemmer. Stadig flere reiser til dødsriket med et personlig tonefølge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En dag tidlig på 80-tallet ble Åge Aleksandersen oppringt av et dypt fortvilet foreldrepar. De lurte på om det var greit å bruke hans «Lys og varme» i begravelsen til deres barn.

- Jeg syntes det var en vanskelig situasjon, men svarte selvfølgelig ja. Hvis mine sanger kan bidra i en tung stund, så er det fint, sier Aleksandersen i dag.

Det vakreste som fins

Siden den gang har «Lys og varme» blitt spilt i utallige begravelser. Stadig oftere fylles kirkerommet av pop og rock når de pårørende tar et siste farvel. Erik Hillestad, leder av plateselskapet Kirkelig Kulturverksted, har selv skrevet tekstene til to sanger som benyttes i slike situasjoner. Det gjelder Sigvart Dagslands «Sangen om gleden» og Carolas «Jag vill alltid älska». Hillestad ble glad da han første gang hørte at hans egne ord ble brukt ved en slik anledning.

Det samme ble Jahn Teigen. Hans «Adieu» og «Det vakreste som fins» blir ofte brukt i begravelser:

- Det betyr at mine sanger sier noe om livet, og jeg er stolt over å ha skrevet noe som kan brukes i den sammenhengen, sier Teigen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer