Rockdinosaurene vekkes til live igjen

Dagbladet møtte Crosby, Stills og Young i går kveld.

STOCKHOLM (Dagbladet): - Snakk høyt! Stephen Stills hører så dårlig, innleder en promobabe fra plateselskapet Warner, som har fulgt tre av kvartetten over dammen til Europa for å snakke om «Looking Forward».

Plata som de håper skal bli like klassisk som «Déjà Vu», som alene har solgt rundt 20 millioner eksemplarer. Oppfølgeren «American Dream», som kom i 1988, var en skuffelse.

- Den forrige plata var bare en oppmuntring for David (Crosby) til å bli streit igjen, sier minstemann, og definitivt mest vitale, Neil Young.

- Hæ! Jeg hadde vært streit i hvert fall ett år før den kom ut, utbryter Stills, som har god erfaring med politi og fengselsvesen - etter at han ble tatt med både narkotika og ulovlige våpen. Nå har han fått tilbake de streite verdiene, elsker familien over alt på jord og dessuten har han fått transplantert inn ny, frisk lever.

- Den var i alle fall ment som en motivasjon for deg, sier Young, og fortsetter:

- Men vi var kanskje ikke klare for å komme med en plate sammen da. Det er i alle fall lett å si det sånn i ettertid, sier Neil Young, der han sitter på podiet i luksusrommet på ærverdige Grand Hotel i Stockholm og tukler med en vannflaske.

- I dag er vi sterkere karer med enda mektigere stemmer, sier en ivrig David Crosby.

Neil Young ser ned i vannflaska si.

Rullestol-rockeren

Folkrock-cowboyene vil gjerne opp i salen for å ri igjen. Men rockerne har blitt gamle nå: Graham Nash er ikke engang med på promotionturneen i Europa. Han er igjen hjemme i Statene - i rullestol, etter at begge beina brakk under en ulykke med en speedbåt utenfor Hawaii i september.

- Han er tapper. Han er en kriger, og han er tilbake når vi legger ut på turné i Statene. Men han skulle ha vært her. Det er han som kan promotion, legger David Crosby til.

- Men det viktigste er at han kan synge, og det gjør han fortsatt, sier en presis og nøktern Young.

De tre trenger ikke hjelp fra Nash til å holde grep om opplegget. De har full styring, også her, som de har over låtskrivingen, utvelgelse av låter, plateproduksjon og valg av cd-cover. Eller mer presist: manageren til Neil Young har stålgrepet. Her går alt på ikonets premisser, selv om det virker som han er i ferd med å gå på akkord med dem. Massiv promotionturné verden over, og en turné som er sponset av gammelpopkanalen VH1 er normalt ikke vanlig kost når Young har styringen. Men som Bob Dylan, kamerat av Young & Co, for lengst har uttrykt det: The times they are a-changing...

Til Europa?

Det var tidlig i fjor de første forsiktige stegene mot en ny gjenforening ble gjort. Crosby, Stills & Nash har hatt et nært samarbeid siden «Déjà Vu». Da de tre turnerte sammen i fjor dukket Neil Young opp. Det endte med at de sammen på scenen gjorde «Ohio» og «Carry On' Together».

Dessuten forberedte Stills og Young en boks med stoff fra Buffalo Springfield-perioden. Men bestemmelsen var så godt som gjort da Young hørte «Heartland», som har den samme organiske harmonien som flere av låtene på «Déjà Vu».

- Kan jeg være med å spille på denne plata, spurte Young.

Vi vet hva han fikk til svar.

Det er imidlertid uklart om det blir noen turné i Europa på gammelkara.

- Synes vi det er morsomt å spille sammen i Statene, kan alt skje, hevder Crosby.

- Vi har familie å ta hensyn til. Vi får se, avslutter Neil Young.

«I dag er vi sterkere karer med enda mektigere stemmer.»

David Crosby, veteran

RIR IGJEN: Neil Young, David Crosby og Stephen Stills startet supergruppa sammen med Graham Nash.