Rocke- sjokk

MUSIKK: Musikk-Norges største provokasjon på lang tid ble offentliggjort i går. Etter 15 år forlater Quart-gründer Toffen Gunnufsen sin egen festival for å bygge opp en ny rockefestival utenfor Kristiansands naboby Arendal. Hove-festivalen skal finne sted første gang allerede neste år. Som om ikke dét var ille nok for Quart, skal Hove arrangeres samtidig med Toffens gamle festival. Gunnufsen går med andre ord rett i strupen på fenomenet han selv har skapt.

DET ER musikkbransjeveteranen Svein Bjørge som har lokket Toffen over fra Quart til Hove. Målet deres er å skape landets største festival - en norsk variant av danske Roskilde. Toffen vil booke de virkelig store bandene som bare unntaksvis har vært å se på Quart. Samtidig varsler han en tydeligere rockeprofil, og antyder at Hove blir atskillig mer svartkledd enn Quart, som med åra har utviklet seg til ei lekegrind vel så mye for designerproper vestkantungdom.

QUART HAR I ÅREVIS vært en halsbrekkende føljetong av alskens krangler og økonomisk rot, skifter av så vel styre - som daglige ledere og problematiske relasjoner til politikere og næringslov lokalt. At festivalen likevel har funnet sted år etter år har ofte føltes for godt til å være sant, og er i hovedsak Toffens ære. Hans musikalske fingerspissfølelse og internasjonale nettverk har sørget for en blanding av friske navn og kommersielt sikre kort som nesten hvert år har gjort at Quart har gått ut av sommeren med æren i behold. At Quart nå mister Toffen, og attpåtil må konkurrere mot ham, er så kritisk for den at det blir spennende å se hva slags festival som i 2007 går under navnet Quart - hvis det blir noen.

KANSKJE KOMMER Kristiansands Quart-kritikere omsider til å forstå hvilken gullgruve Gunnufsen årlig har skaffet dem. Penger er et språk byens tallrike religiøse småborgere forstår, og det er ikke usannsynlig at det nå vil bli færre sommerkroner å tjene for dem. Men småbyen Arendal har ikke på langt nær like mye å tilby blaserte festivalgjester. Om en mer Woodstockaktig, svett rockeatmosfære i den gamle militærleiren på Tromøya blir en like stor suksess som glansede r\'n\'b-stjerner blant Quart-Kristiansands mange hårbånd av begge kjønn, får vi se til neste år.