Rocke-Norge hyllet Robert Burås (1975-2007)

Hele Rocke-Norge var til stede da Robert Burås ble bisatt i Sofienberg kirke i Oslo.

(Dagbladet.no): Bisettelsen ble avsluttet ved at Sivert Høyem ledet et kor bestående av cirka femti av Burås\' venner i en svært følelsesladd versjon av «If I Can Dream», til stående applaus i kirken. Siden ble kisten båret ut.

- Robert Burås ble funnet død med gitaren i hånda, fortalte prest Hans Jørgen Startvasmo i sin tale.
 
- Han levde med gitaren som en forlengelse av kroppen. Artisten, mennesket, rockeren og poeten var integrert i samme person.

Startet som 11-åring

«Når jeg er borte trenger ikke folk snakke om meg lenger, de kan bare høre på musikken.»

Det har Robert Burås fortalt sin far, ifølge prestens tale i bisettelsen. Videre i talen kom det fram at Burås var snill, men sta som guttunge.

- Han visste hvordan han ville ha det. Alt i barneåra knyttet han vennskapsbånd som skulle vare livet ut. Han valgte rocken før idretten tok ham!, sa Startvasmo om Burås som begynte å håndtere gitaren i en alder av 11.

Burås kunne spille i et tosifret antall timer av gangen, og alltid høyt, som det framgår av prestens tale.

Sofienberg kirke var fullsatt i bisettelsen i dag. Kirkerommet var lyssatt i blått, og det lå kranser og blomster nedover hele midtgangen til ære for musikeren som i en alder av 31 ble funnet død i sitt hjem på Hasle i Oslo torsdag 12. juli.

BISETTES KLOKKA 14 I DAG: Musikeren Robert Burås (1975-2007). Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
BISETTES KLOKKA 14 I DAG: Musikeren Robert Burås (1975-2007). Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

Suksess

I tolv år var Burås gitarist og låtskriver i Madrugada, bandet som var den store rock-overraskelsen i 1999, da de ga ut sitt første album, og som ved forrige utgivelse i 2005 hadde bygd seg opp til å bli et av landets aller største og mest bejublede band.

Etter plateinnspilling med Madrugada i New York nylig, skal Burås ha uttalt «Nå er vi voksne.»

De siste to åra var Burås i hovedsak opptatt med sitt nye band My Midnight Creeps.

- My Midnight Creeps ga Burås utløp for mer kreativ villskap, og Burås satt ofte med en kassegitar på sengekanten og skrev om livet - andres, og sitt eget. Han ga opphav til myter, men først og fremst var han seg selv, fortalte presten i sin tale i dag.

Hadde kalenderen full

My Midnight Creeps ga ut sin skive nummer to i år og hadde kalenderen full av spillejobber i hele sommer.

De skulle blant annet stått på scenen i Stavern dagen etter at gitaristen døde. Der ble scenen i stedet kledd i svart, og tusenvis av festivalpublikummere æret gitaristen med et minutts stillhet.

Rocke-Norge hyllet Robert Burås (1975-2007)

Denne helga skulle My Midnight Creeps være et av trekkplastrene på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg.

Satset alt

- Robert Burås var alt annet enn en snobbete rockestjerne. Han etterlater seg et stort hull under B og M i platehyllene, sa tidligere Madrugada-managar Tom Skjeklesæter i sine minneord i bisettelsen:

- Finnes det en gud, er det fristende å be ham bli med utenfor og ordne opp.

Musikeren var fra bygda Bjerkvik i Nordland, der urnenedsettelsen vil finne sted senere.

- Ingen spilte, snakket, lo, klemmet eller kysset som Robert, fortalte gamle venner fra Nord-Norge i bisettelsen i dag.

- Der vi andre kjørte safe og gjorde de riktige tingene, satset han alt på å bli rockestjerne. Han ble en tøff rocker, men aldri hard.

SANG FARVEL: Robert Burås og Sivert fotografert i 2005, da Madrugada ble Årets Spellemenn.
FRONTFIGUR: Robert Burås fikk ut sin dystrere energi i My Midnight Creeps, der han var låtskriver, gitarist og vokalist.
LEVDE FOR MUSIKKEN: «Når jeg er borte trenger ikke folk snakke om meg lenger, de kan bare høre på musikken.» Det fortalte Robert Burås sin far, ifølge prestens tale i bisettelsen. Burås\' bandkolleger i My Midnight Creeps var ikledt identiske svarte ponchoer med My Midnight Creeps-skjerf i bisettelsen.
VISTE SIN SORG: Madrugada-vokalist Sivert Høyem ledet et 50 personer sterkt kor da Robert Burås ble bisatt i Oslo i dag.