Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rockedrømmer

Litt haltende, men lettlest og svært morsomt om forvokst rocknerd.

BOK: Fortellinger om tilårskomne hestehalegutter som aldri kommer over sin ungdomsforelskelse i et rockeband, har nærmest blitt en egen sjanger.

Debutanten Kvelvane, som både er lege og spiller i band, plasserer seg i kjent selskap når lar sin debut sentrere rundt åttitallsbandet The Stone Roses.

Dag-Olav er tretti år gammel og bor hjemme hos mor og far. Han går på kunsthistorie for å lære mer om Jackson Pollock, som skal ha vært inspirasjonskilden til coveret på The Stone Roses debutplate. Høydepunktet i Dag-Olavs liv er tirsdagene, for da kommer både VG og Dagbladet med musikkanmeldelser. Ellers er han svært stolt over å eie en T-skjorte med Platekompaniets logo, og har søkt Hviterusslands president om innreisetillatelse for å hente en gjenglemt kassett med en helt spesielt rekkefølge på låtene til The Stone Roses.

Sentrale er også en amerikansk fotograf, en schizofren jente som vil bli astronaut, og en bortskjemt skjønnhet som den nokså uerfarne Dag-Olav forelsker seg i.

En tvers gjennom vellykket roman er vel ikke dette. Til det er overgangene for lite elegante, refleksjonene har en tendens til å bryte med stilen, og tilbakeblikkene kan virke noe «klumpete». Her er noen absurde innslag, der Dag-Olav foretar indre reiser.

Blant annet våkner han opp i hodet på en musikkredaktør, etter å ha blitt slått ned fordi han skjelte ut en dame som ville kjøpe Gluntan. Vi får også ta del i drømmene hans, noe jeg personlig kan styre meg for. Likevel er boka velskrevet, lettlest og svært morsom. Kvelvane får til en hovedperson som overbeviser som den uutholdelig selvsentrerte nerd han er. Selv om en ikke-innvidd leser kanskje kan bli litt matt av alle de sære spesialkunnskapene Dag-Olav sjenerøst deler med oss om åttitallsrock.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media