David og Peggy Rockefeller:

Rockefeller-familiens private kunst selges: - En verdenshendelse

Kunstsamlingen, som inneholder bilder av Monet og Picasso, kan bli den første som går under hammeren for én milliard dollar.

TIL SALGS: Disse maleriene, «Exterior de la Gare Saint-Lazare, effect de soleil» og «Nympheas en flour» av verdenskjente Claude Monet er blant Rockefeller-familiens kunst, som auksjoneres bort denne uken. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix
TIL SALGS: Disse maleriene, «Exterior de la Gare Saint-Lazare, effect de soleil» og «Nympheas en flour» av verdenskjente Claude Monet er blant Rockefeller-familiens kunst, som auksjoneres bort denne uken. FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Over tre etasjer på Christie's auksjonshus i New York er en svært uvanlig kunstsamling stilt ut. Nesten 1600 kunstgjenstander skal auksjoneres bort, blant annet kunstverk av verdens mest kjente kunstnere, som Monet og Picasso.

Ifølge The Guardian blir auksjonen beskrevet som en mulighet som bare kommer én gang i løpet av en generasjon, hvor kunstsamlere verden over kan kjøpe noen av verdens mest betydningsfulle verker som fortsatt er i privat eie. Kunstverkene har tilhørt David og Peggy Rockefeller. Milliardæren, bankmannen og filantropen, David Rockefeller var barnebarnet til oljemagnat og USAs første milliardær, John D. Rockefeller.

EIDE SAMLINGEN: David Rockefeller under åpningen av tre nye restauranter på Rockefeller Plaza, 21. mai 1984. FOTO: AP / NTB Scanpix
EIDE SAMLINGEN: David Rockefeller under åpningen av tre nye restauranter på Rockefeller Plaza, 21. mai 1984. FOTO: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er ikke bare en hendelse i New York. Dette er en verdenshendelse. Det er et enestående salg, sier Jonathan Rendell, nestleder ved Christie's auksjonshus.

Picasso fra familiens stue

David Rockefeller døde i fjor, 101 år gammel. Kunstsamlingen hans kan bli den første som får en salgssum på en milliard dollar totalt. Det tilsvarer en svimlende sum på over åtte milliarder norske kroner etter dagens valutakurs, og pengene skal gå til veldedige formål støttet av Rockefeller-stiftelsen.

Blant de mest kjente verkene som er til salgs, er Pablo Picassos «Fillette à la corbeille fleurie», eller «Ung jente med blomsterkurv» på norsk.

Bildet har hengt i Rockefeller-familiens stue på Upper East Side i flere tiår, og antas å bli solgt for over 100 millioner dollar.

PICASSO: Maleriet «Ung jente med blomsterkurv» av Picasso er taksert til over 100 millioner dollar. FOTO: Pa Photos / NTB Scanpix
PICASSO: Maleriet «Ung jente med blomsterkurv» av Picasso er taksert til over 100 millioner dollar. FOTO: Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

Claude Monets «Nymphéas en fleur», på norsk «Vannliljer i blomst», er også blant flere kjente kunstverk som auksjoneres bort. Maleriet har en anslått verdi på mellom 50 og 70 millioner dollar, ifølge The Guardian.

Samlingen inneholder også både amerikanske malerier, engelske møbler, asiatiske kunstverk, europeisk keramikk og kinesisk porselen, sølvtøy og eldre amerikanske gjenstander og møbler.

- Oppfyller fars ønske

David Rockefeller jr. sier i en uttalelse på Christie's nettside, at de er glade for å samarbeide med Christie for å få til en betydelig innsamling.

- Vi er stolte av å kunne oppfylle min fars ønske, om at den kunsten og de objektene som han og min mor samlet gjennom et helt liv sammen, skal deles med verden. Og at disse skal brukes i en fortsettelse av den lange tradisjonen med filantropi i Rockefeller-familien, som først ble etablert av John D. Rockefeller, sier David Rockefeller jr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer