- Rockefeller var bare et hvilket som helst sted

Norske stjerneartister forteller om sine Rockefeller-opplevelser gjennom 20 år.

14 mars 1986. Norge har fått ny konsertscene. På åpningskvelden står blant annet Jonas Fjeld-band på scenen. Der det nå er «backstage» var det en gang et stupebrett, og på toalettene henger ennå såpekoppene på veggen. Bybadet i Torgata har  gjennomgått helrenovering og blitt til det som 20 år senere skal omtales som norske artisters nasjonale scene- Rockefeller.

Mangfold på scenen

Waterboys har spilt her, og Radiohead har spilt her. Mari Boine, Åge Aleksandersen, Big Bang, Madrugada, Kaizers og Briskeby likeså. Listen er like mangfoldig som den er lang.

- Styrken til Rockefeller er allsidigheten. Bredden i typen artister som spiller, er nok også grunnen til at man har overlevd så lenge, tror Noelle Poppe, markedsansvarlig ved Rockefeller.

Scenen tar mål av seg å fremme norske artister, og den har blitt en milepæl for manges karriere. I det du fyller Rockefeller, har du lyktes som artist i Norge, mener mange.

Dagbladet.no har snakket med ti norske artister om deres konsertopplevelser fra Rockefeller.


Artistene om Rockefeller


Åge Aleksandersen

 Intimitet: Den amerikanske popartisten Avril Lavigne (bildet) var knapt født da Rockefeller åpnet i 1986. Her under hennes konsert der i 2003. Foto: Dagbladet
Intimitet: Den amerikanske popartisten Avril Lavigne (bildet) var knapt født da Rockefeller åpnet i 1986. Her under hennes konsert der i 2003. Foto: Dagbladet Vis mer

Spilte første gang det året Rockefeller åpnet.

Spiller neste gang: Til høsten.

- Jeg spilte faktisk der for første gang i 1986. Det føltes mer spesielt å spille der nå sist høst, enn hva det gjorde den gangen, for å være ærlig. I dag er jeg selv mye mer tilstede, for å si det slik. Den gangen var Rockefeller bare hvilket som helst konsertsted i Oslo, men med tid og stunder har stedet opparbeidet seg «cred».


Postgirobygget

Har spilt: mellom to og fire ganger i året i 10 år

Spiller neste gang: 19 mai.

- Jeg husker spesielt vår første konsert der. Det var våren 1996 og konserten hadde vært utsolgt i ukesvis. Det var stinn brakke, og Postgirobygget hadde ikke en gang gitt ut en plate enda. Det føltes veldig spesielt.Rockefeller har lenge vært Oslos beste scene, og i mine øyne er den det enda. Intimiteten der er spesiell, sier vokalist Arne Hurlen.


De Lillos

Har spilt der: opptil 10 ganger i året siden 1986

Spiller neste gang: 8.mars

- Rockefeller er faktisk julestremning for meg. Opp mot jul tilbringer jeg som regel mere tid med å forberedekonserter der, enn det jeg tilbringer med gavekjøp. Det jeg husker best er da skuespiller Mikkel Gaup kom seilende over salen, festet i en line fra taket mens han joiket. Våre teknikere hadde fått ham med på dette og det kom helt overraskende på oss i bandet så vel som publikum. Det var mer imponerende enn komisk, sier Lars Lillo Stenberg.


Thomas Dybdahl

Har spilt der: mellom 10 og 15 ganger.

Spiller neste gang: 5.mars

- Jeg husker best en konsert i oktober i fjor da jeg sto på en roterende scene sammen med Bertine Zetlitz. Det var ganske spesielt.

Rockefeller er på en måte selve storstua. Den dagen du spiller der alene, føler du at du har oppnådd et eller annet som artist.


Mari Boine

Har spilt der: fem-seks ganger.

Spiller neste gang: 4.mai

- Jeg har hatt utrolig mange fine konsertopplevelser på Rockefeller. Både som artist og blant publikum. Det er noe særegent med hele stemningen på stedet. Selv husker jeg veldig godt konserten med den afrikanske artisten Rokia Traore\' i 2004. Da var jeg blant publikum.


CC Cowboys

Spilte første gang på Rockefeller for 17 år siden.

Spiller neste gang: 25.mars.

- Hele Rockefeller er en slags totalopplevelse. Jeg kan ikke nevne en spesifikk hendelse, men det er noe ved stedet som gjør at vi føler at vi kommer hjem hver gang vi spiller der. Rockefeller er en slags nasjonal arena og det føles spesielt hver gang man står der selv, sier låtskriver Magnus Grønneberg.


Tungtvann

Har spilt på der: mellom fem og ti ganger.

Spiller neste gang: 30 april sammen med Timbuktu.

- Jeg husker spesielt godt en episode i 2001. Vi skulle holde konsert på Rockefeller med svenske The Lating Kings.Han Jørg1 og han Motor- Ola (henholdsvis Tungtvanns andre halvdel, og en daværende supportartist, red.anm) forsøkte å holde følge med spritfylla til svenskene i The Lating Kings. Hele dagen satt de backstage og «konkurrerte» mens jeg løp rundt og gjorde alt klart. Konserten gikk jo som den måtte den, sukker Tungtvannmedlem Poppa Lars.


Gluecifer

Har spilt på Rockefeller: rundt 5-6 ganger

Spiller neste gang?: Nei.

- Jeg husker første gangen vi spilte der som headline-band. Det var i 1998. Vi var tydeligvis altfor små ennå til å spille på Rockefeller. Man ha en viss kommersiell appell for å holde konsert der, og det hadde ikke vi den gangen. Vi tok på oss litt for store sko, og jeg husker at det var en jævlig nedtur. Men, det kom seg et par år senere, og etter det har vel ikke Gluecifer spilte på noe mindre sted, sier gitarist Arne Skagen


Briskeby

Har spilt der: rundt fem ganger

Spilte sist: for en månded siden.

- Helt fra barnsbein av har Rockefeller vært hellig for meg. Under oppveksten i Tønsberg husker jeg hvordan vi spinket og sparte ukelønna for å ha råd til å dra inn til Oslo på konsert på Rockefeller. Spesielt godt husker jeg en tragisk episode i 1996. Radiohead skulle spille og jeg og en venninne hadde bare èn billett. Vi greide ikke skaffe flere. Dagen etter fikk Radiohead seks på alle anmeldelser og våre tenåringshjerter gikk inn i en dyp depresjon.

Å spille der selv var en milepæl i karrieren vår. Gratulere med dagen Rockefeller, sier vokalist Lise Karlsnes.

Gluecifer
Lise Karlsnes i Briskeby
Åge Aleksandersen
Postgirobygget
Thomas Dybdahl
Mari Boine
De Lillos
CC Cowboys
Jørg1 i Tungtvann feat. Motor- Ola