Rockehistorie gratis på nett

Konsertklipp med blant annet Zeppelin, Elton John og Hendrix.

(Dagbladet.no): Millionæren Bill Sagan var 20 år da han fikk sin første store rockeopplevelse, på en konsert med Led Zeppelin på Aragon Ballroom i Chicago.

I dag eier han en av verdens mest ettertraktede rockesamlinger. Nylig la han ut en rekke eksklusive konsertopptak på sin hjemmeside Wolfgang\'s Wault.

- Etter min oppfatning er konserter bedre enn studioopptak. Live hører du nøyaktig hva bandet spilte den kvelden. Hvis de snakket mellom sangene, er det dokumentert. Hvis de røyk en streng, er det dokumentert, forteller Sagan til News.com.

Stor interesse

Den store samlingen anskaffet han seg da han kjøpte arkivet til den legendariske konsertpromotoren Bill Graham (Wolfgang Grajonca) i 2002, for en sum mellom 35 og 40 millioner kroner.

Graham var en av de største organisatorene i rockens gullalder, og gjorde over 5000 timer med opptak av konsertene han arrangerte.

Smakebiter fra en rekke av disse gjorde Sagan tilgjengelig da han fredag lanserte Vault Radio. Blant artistene du kan streame låter av er Elton John, Chuck Berry, Elton John, Led Zeppelin og Jimi Hendrix. Flere timer med opptak skal gjøres tilgjengelig etter hvert.

Sagan hevder at han i løpet av få dager fikk hundrevis av mail fra fans med konsertønsker og historier.

PÅ NETT: Led Zeppelin. FOTO: SCANPIX/AP
PÅ NETT: Led Zeppelin. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

- Materialet er fantastisk og unikt, og dette er en smart måte å gjøre det på. Å satse digitalt gir dem mulighet til bred distribusjon uten å måtte investere mye penger, sier Mike McGuire, analytiker i GartnerG2, til News.com.

Skal tjene penger

Det er likevel ikke for å være grei at Sagan nå tilgjengeliggjør en konsertopptakene.

Via hjemmesiden selger han en rekke gamle bilder, t-skjorter og annen merchandise. Og planen er at det etter hvert skal bli lagt ut hele konserter og podcasts som man skal ha muligheten til å kjøpe.

Også tidligere upubliserte filmer med konserter er i samlingen som Sagan nå eier, og som han planlegger å selge digitalt. Men teknologien må være enkel, hvis kjernepublikummet også skal forstå hvordan de skal gjøre det. 

- Målet er at selv min 82 år gamle far skal kunne laste ned en sang, finne den og spille den av, sier han.

Har du tips om andre lovlige nettsteder med gratis konsertopptak? Gi tips i kommentarfeltet.

PÅ NETT: Jimi Hendrix.
PÅ NETT: Janis Joplin.