Rockejente fra Bergen

Hun har sigøynerblod i årene, musikk i hodet og baby i magen. Og hun har akkurat forløst sitt første album.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tine Ågotnes måtte skifte navn fra Spleen til Splean. Hun har sigøynerblod i årene, musikk i hodet og baby i magen. Og hun har akkurat forløst sitt første album. : - Å nei, nå har vi sikkert sett noe vi ikke skulle se. Hvis vi ikke stikker, blir vi kanskje stukket ned i en mørk bakgate før dagen er omme.

Splean, eller Tine Ågotnes som hun egentlig heter, er sikker i sin sak: På TV2-kaia står tre ekte russiske spioner og utveksler hemmeligstemplet informasjon. Nå gjelder det å skygge banen før vi ender i havnebassenget med en rusten kniv i ryggen.

- Sånt blir det sanger av. Når jeg ser rare ting eller hører folk snakke sammen, får jeg ideer til nye sanger. Jeg elsker å lage mine egne historier om folk, og selv små detaljer kan bli store ting i hodet mitt, forklarer hun.

SPLEANS EGEN HISTORIE handler mest om musikk. Fra hun debuterte som sukkersøt handlesenter-artist som 11 åring, har hun laget musikk, turnert og holdt seg trofast til rockemiljøet i Bergen.

Nå har hun endelig debutert med albumet «Interior»- åtte måneder forsinket. Også artist-navnet har bydd på problemer. For ti år siden kalte hun seg Spleen, som både betyr milt og er et samleord for alle følelsene man har, som sinne, glede og sorg. Dessverre eksisterer det allerede et amerikansk Spleen-band, og for å unngå juridisk eder og galle fra plateselskapet, endret hun navnet til Splean.

Ventetiden på albumet har vært lang, men ble kronet med gode kritikker i avisene. «Sjelden nerve» og «unorsk» er karakteristikker Splean har fått. I tillegg blir hun stadig sammenlignet med sin kanadiske kollega, Dalbello.

- Jeg har blitt sammenlignet med Trine Rein og Bette Midler, også. Ikke skjønner jeg hvorfor; den eneste likheten jeg kan se, er det røde håret.

Artist-livet er som skapt for Tine. Ikke bare fordi hun er besatt av musikk, men også fordi hun elsker å kle seg ut. En dag i kostymeavdelingen på teatret ville fått både nyttårsaften og julekvelden til å blekne. Sigøyner-blod fra oldeforeldrene er kanskje noe av forklaringen. De var opprinnelig fra Russland, og kom til Norge lenge før Tine ble født. Men selv om hun vet lite om dem, har hun arvet galskapen, lidenskapen og sigøyner-faktene.

- Det bobler i hele familien. Begge foreldrene mine har vært musikere, og er nå mine mest trofaste fans. På konsertene sitter de på første rad og skriker, forteller hun og slipper løs en skrallende lattersalve. I går begynte hun å danse flamenco. Det er sigøyner-arven som bobler i fjerde generasjon.

- Livet blir kjedelig uten dramatikk. Som kvinne har man så mange spennende muligheter, så hvorfor skal man ikke benytte seg av dem?

TINES SANS FOR DRAMATIKK har til tider vært vanskelig å svelge for det småborgelige miljøet i Bergen. Helt siden hun begynte å turnere som 15-åring, har det versert de villeste rykter om henne.

- Jeg har alltid hengt sammen med ti år eldre gutter. Det er ikke rart at folk synes jeg er vulgær. Jeg snakker et direkte språk som nok ikke passer i alle hjem, sier hun.

Sammenlignet med sine jevnaldrende føler hun seg annerledes. Mens deres drømmer er å bli advokater eller eiendomsmeglere, sitter hun i studio og tenker musikk.

- Jeg kommer aldri til å bli voksen. Ikke med hus, Volvo og fast jobb, i hvertfall. Det er ikke penger, status og et A4-liv som driver meg, forklarer hun. Og hun mener alvor. Uten mange spillejobber og et stort platesalg, er det vanskelig å overleve som artist. Men hun er villig til å betale prisen.

- Jeg har få nære venner. Det er nok fordi jeg lever et annet liv enn mine bekjente. Musikken krever at jeg jobber mye alene.

DEN ULTIMATE DRØMMEN ER UTLANDET. En Europa-turné står høyest på ønskelisten. Det er ikke helt umulig- hvis plateselskapet gjennomfører planen om å lansere Splean i Europa.

Men de villeste drømmene ligger mange år fram i tid- etter et gjennombrudd og etter et langt liv som superstjerne.

- I en av drømmene hylles jeg som Elvis med kappe og dronningkrone, har hus over hele verden, og lever det jetset-livet med drinker, diamanter og glamour.

I en annen favorittdrøm har hun passert middagshøyden, er blitt litt for glad i vin og har åpnet kafé i Spania sammen med samboeren Kai og alle barna.

- Det er rart, men alle drømmene mine handler om «etterpå». Det er verre å se for seg noe som skal skje nå, fordi det er litt fjernt og fordi det krever knallhard jobbing før vi kommer så langt.

TINE ER EKTE BERGENS-JENTE. Og vil ikke være noe annet. Tanken på å flytte på seg, byr henne imot.

- Her har jeg hele livet mitt; familien, venner og kjæresten. Jeg er avhengig av dem for å ha det bra.

Det siste året har livet forandret seg. Ikke bare har hun ruget og ventet på at plateselskapet skulle gi ut albumet, hun har også forandret livsstil. Det er slutt på sene netter, sigaretter og stive drinker i baren.

- Jeg er nemlig gravid, forteller hun og viser stolt fram sin fire måneder store mage.

- Ryktene om graviditeten har allerede gått et års tid her i Bergen. Så da jeg endelig ble det, var det ikke noen stor nyhet. Alle «visste» det jo.

Hun er ikke det minste redd for at barn skal ødelegge for musikk-karrieren. Både hun og kjæresten Kai spiller i band, og når Splean skal på turné, reiser de sammen.

- Det blir nok en liten rocker, tror hun

Han eller hun skal ikke spille i buekorpset, det er helt sikkert.

TINE ÅGOTNES

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer