Rockekonger i hvert sitt rike

To sentrale plater i rock-historien jubilerer, med henholdsvis Bob Dylan og Elvis. Hva forteller platene om disse to kongene i hvert sitt rike?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For 45 år siden dimitterte Elvis Presley fra militæret. Han gikk nesten direkte til RCAs platestudio i Nashville og spilte inn til sammen 18 sanger. Disse låtene ble brukt til comebackalbumet «Elvis is Back», dessuten til noen av de største singelsuksessene i Elvis\' karriere.

På dette tidspunktet var den 19 år gamle, Elvis-inspirerte Bob Dylan helt i begynnelsen av sin karriere. Fem år seinere spilte han inn albumet «Highway 61 Revisited» i Columbias studio i New York. Åpningssporet «Like a Rolling Stone» blir i disse dager feiret i blader, bøker og på film. Etter en avstemning blant lesere og artister har det innflytelsesrike musikkmagasinet Uncut kåret «Like a Rolling Stone» til det kulturuttrykket som i størst grad har bidratt «til å forandre verden» - tett fulgt av Elvis-låta «Heartbreak Hotel».

I ettertid er Elvis kåret til kongen av rock\'n\'roll - en tydelig figur med et image som ikke er til å ta feil av. Dylan derimot er hyllet inn i et slør av mystikk. Man snakker om at han skjuler seg bak masker og stadige forvandlinger som gjør ham vanskelig å gripe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer