Rocken håver inn

I sommer dro Trond Giske rundt på rockefestivaler. Nå gir han rock en like stor økning som opera på statsbudsjettet.

TRONDHEIM (Dagbladet): Det skjer i et år hvor opera får ekstra store bevilgninger, som følge av det nye operabygget i Bjørvika.

– Jeg tilhører vel en generasjon som er mer opptatt av rock enn tidligere Kulturministere, men denne satsingen handler ikke så mye om min egen musikksmak som om at jeg vil sjangersjåvinismen til livs, sier kulturminister Trond Giske til Dagbladet.

Fra før er det kjent at opera blir en vinner når statsbudsjettet for 2008 legges fram i dag: Den Norske Opera og distriktsoperaen får en realvekst i bevilgningene på til sammen 42 millioner kroner.

Nå kan Giske røpe at også bevilgningen til pop og rock øker med totalt 42,5 millioner kroner, derav 38 millioner kroner til det nye norske rockmuseet i Trondheim (inkludert en mill til rocksenteret i Namsos).

– Man kunne frykte at den store satsingen på opera ville skvise andre musikksjangrer, men vi får i stedet et skikkelig gjennombrudd i forhold til å rette opp den sjangerskjevheten som har vært, sier rockeministeren.

Til hjembyen

Han ser det som et av sine viktigste prosjekt som kulturminister å markere at kvalitet ikke er sjangeravhengig.

– Fordi det har vært en sjanger uten faste institusjoner, har rock kommet dårlig ut ved tidligere kulturbevilgninger i Norge. Men jeg ser ingen grunn til at det skal være sånn. Selv om jeg er enig i at rock skal være opprørsk, fri og uavhengig, må vi kunne legge like godt til rette for rock som for andre musikksjangrer.

Trond Giske vasset i gjørme med rockfansen på Hove i sommer. Nå øker han bevilgningene til rocken. Foto: Lars Eivind Bones
Trond Giske vasset i gjørme med rockfansen på Hove i sommer. Nå øker han bevilgningene til rocken. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

– I og med at rockmuseet ligger i Trondheim, går nesten hele økningen til din egen hjemby?

– Ja, men rockmuseet er et senter for hele landet og skal inngå i et nettverk av regionale rocksenter. Museet blir dessuten et veldig beskjedent bygg sammenliknet med den nye operaen i Bjørvika, sier Giske.

Oslo blir uansett den byen som får klart størst økning i kulturbevilgningen fra staten også i 2008, fordi alle de store institusjonene ligger der.

– Da er det ikke mer enn rett og rimelig at litt av pengene vris til andre steder, som satsingen på rockmuseet i Trondheim, økt støtte til Festspillene i Bergen og bygging av et rockehus i Tromsø

– Med så mye penger til rock og opera, blir det da nok til resten av kulturlivet?

– Det blir aldri nok, men det blir solide bevilgninger på mange andre områder også, sier Giske.

Får ros

Prosjektleder for det norske rockmuseet, Arvid Esperø, roser rockeministeren.

– Vi har for første gang en kulturminister som tar pop og rock på alvor, og gir musikksjangeren den plass den bør og skal ha, sier prosjektlederen til Dagbladet.

Bevilgningen på det kommende statsbudsjettet gjør at han kan holde den fastlagte tidsplanen for rockmuseet.

– Vi er strålende fornøyde, og mener vi får nok penger til å lage et opplevelsessenter som er norsk pop og rock verdig, sier Arvid Esperø.

Trond Giske,